Van Rooi Meat slacht 'noodgedwongen' minder varkens door exportperikelen China
Van Rooi Meat ontving op 3 februari het bericht dat het bedrijf geschorst is voor de export van varkensvlees naar China. De oorzaak is naar eigen zeggen een container waarvan de koelinstelling verkeerd was ingegeven door de rederij. „Natuurlijk is dit voor het bedrijf een vervelende situatie. Bij een dergelijke situatie is het gebruikelijk dat LNV de NVWA vraagt onderzoek uit te voeren naar de oorzaak van het probleem. LNV heeft de uitkomst van dit rapport van het onderzoek gedeeld met de Chinese overheid en daarbij de wens uitgesproken dat deze uitkomst zou leiden tot een snelle toelating op de Chinese markt. Als LNV gaan wij niet in op de uitkomst van het onderzoek, dat is vertrouwelijk tussen de NVWA en het bedrijf", aldus een woordvoerder van LNV.
Een reactie daarop van de Chinese overheid is er nog niet. De beperking heeft dus nog grote gevolgen: na twee maanden kan het Brabantse bedrijf nog steeds niet exporteren naar China en is er geen licht op de horizon. Van Rooi liet eerder al weten dat het vlees wordt ingevroren voor andere derde markten.
Sinds vorige week wordt er minder geslacht vanwege de exportbeperkingen. Varkenshouders die aan Van Rooi leveren moeten ‘helaas teleurgesteld worden’.
China neemt de tijd
Ook het ministerie weet niet of er schot zit in de zaak. „Het doel is om de export zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Het is aan de Chinese overheid om te bepalen of de verstrekte informatie voldoende is om het bedrijf weer toe te laten op de Chinese markt. Ervaring leert dat de Chinese overheid hier altijd zorgvuldig naar kijkt en daar ook de tijd voor neemt. Als LNV houden we de vinger aan de pols met betrekking tot de voortgang", laat een woordvoerder weten.
Geen gevolgen voor prijs
Het lagere aantal slachtingen heeft deze week vooralsnog geen gevolgen voor de varkensprijs. De prijs van de slachterij blijft staan op 1,48 euro (excl. BTW), net als de afgelopen weken.
China importeert veel
China heeft de Afrikaanse varkenspest nog steeds niet onder controle. Zo zouden afgelopen week twintig procent van de varkens zijn geruimd. Het blijft daardoor ook nog importeren.
Vorig jaar werd er vanuit de Verenigde Staten 2,3 miljard dollar geëxporteerd naar de Chinezen, een stijging van 77 procent ten opzichte van 2019, toen er voor 2,3 milijard dollar aan varkensvlees de Chinese landgrenzen overging. Ook vanuit Europa ging vorig jaar het meeste varkensvlees naar China (1 miljoen ton).
Om zelf niet zonder varkensvlees te komen zitten, investeert de Chinese overheid in buitenlandse integraties. Zo deed het al een een miljardeninvestering in de Argentijnse varkenssector. Ook in Amerika, Brazilië en Mexico wordt de varkensstapel uitgebreid met dank aan geld van China. „We moeten oppassen dat we nu binnen de Europese Unie niet flink gaan uitbreiden. Straks zijn de Chinezen terug in productie en dan heb je een hoger aanbod en gaat de prijs dalen. De economisch zwakste stopt dan als eerste. En daar ligt een risico voor Europa omdat wij dure producenten zijn ten opzichte van bijvoorbeeld Argentinië en de Verenigde Staten. Dan is de vraag: kunnen Nederlandse boeren tegen een marktprijs van 1,20 euro produceren? Ik denk dat er heel wat knelgevallen gaan komen hier", zei econoom Robert Hoste eerder al tegenover deze website.