Vermeerderaar regelt vertaling van boek Breeder Signals
Acht maanden later, op vrijdag 2 april, kreeg Ben Beerens, vermeerderaar vleeskuikenouderdieren en voorzitter van stichting Bravo, het eerste Nederlandse boek overhandigd.
Financiering
„Het boek is in Nederland gemaakt, met kennis en praktijkvoorbeelden van Nederlandse vermeerderaars. Dan zou het toch te gek zijn dat het niet in het Nederlands zou verschijnen”, zegt Ben Beerens. De vermeerderaar bleef maar aankloppen bij uitgeverij Roodbont. „Het was niet gemakkelijke om de financiering rond te krijgen. We zijn een relatief kleine sector met amper 200 vermeerderingsbedrijven met vleeskuikenouderdieren. Het voordeel daarvan is dat de lijntjes kort zijn. Iedereen kent elkaar. Ik ben er heel blij mee dat we samen met de sector de Nederlandse uitgave mogelijk is gemaakt”, zegt Ben Beerens.
Het boek Ouderdiersignalen is uiteindelijk mogelijk gemaakt door de stichting Bravo, het Fonds Pluimveebelangen en Wageningen Livestock Research, met steun vanuit het bedrijfsleven.
Topsport
Pluimveevlees is de belangrijkste dierlijke eiwitbron voor de mens. Als gevolg daarvan neemt de wereldwijde productie van vlees van vleeskuikens snel toe. Een relatief klein aantal vleeskuikenouderdieren heeft een grote invloed op de keten. De voortdurende toename van het genetisch potentieel van vleeskuikens maakt de productie van kwalitatief goede eendagskuikens steeds uitdagender.
Ouderdiersignalen is een praktische gids voor optimaal management van vleeskuikenouderdieren en een nieuwe titel in de Poultry Signals-reeks.
„Het houden van vleeskuikenouderdieren vraagt de nodige aandacht. Het managen van zowel hennen als hanen met totaal verschillende eisen is als het managen van twee verschillende soorten in één koppel. De vleeskuikenouderdierensector is een sector met topsporters. Praktijk en wetenschap zijn gebundeld in dit boek”, zegt Rick van Emous, Pluimveeonderzoeker WUR en de hoofdauteur van het boek.
Boek van de praktijk
Deze uitgave biedt praktische hulpmiddelen en moderne inzichten om het paringsgedrag, de eiproductie en de bevruchting/uitkomsten van broedeieren te optimaliseren. Allemaal op basis van de ‘kijk-denk-doe-aanpak. De bevedering geeft signalen over de kwaliteit van het koppel. Te mooi? Dan wordt er nauwelijks gepaard. Te slecht? Deze hennen zullen niet paren omdat het pijnlijk zal zijn. Het boek volgt de productie vanaf de aankomst van eendagskuikens in de opfokstal, gedurende de legperiode tot aan het broedeitransport naar de broederij.
Het boek is als hardcover en online-editie te bestellen via de uitgever of via de boekhandel.