Drie extra meetpunten voor luchtkwaliteit in Noord-Brabant
De meetpunten maken onderdeel uit van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Met de drie nieuwe meetpunten erbij heeft de provincie in totaal acht meetstations. „We willen dat Brabant een fijne, veilige en gezonde provincie is om te wonen en te ondernemen. Schone lucht is daarvoor een basisvoorwaarde. We zetten actief in op het verbeteren van onze luchtkwaliteit. Dan is het belangrijk om objectief te kunnen meten waar de knelpunten zitten, maar ook welke maatregelen effect hebben”, vindt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver.
Schone Lucht Akkoord
Het investeren in extra meetpunten voor het meten van luchtkwaliteit past volgens de provincie bij de uitgangspunten van het Schone Lucht Akkoord. Noord-Brabant ondertekende begin vorig jaar het akkoord. De inzet van dit akkoord is om in alle relevante sectoren, waaronder landbouw, om onder andere stikstof- fijnstof- en ammoniakemissies in 2030 aanzienlijk te hebben teruggebracht. Voor de landbouw komen er in dit akkoord geen extra maatregelen, maar wordt gewerkt met reeds bestaande afspraken om emissies te reduceren.
Binnen het Schone Lucht Akkoord heeft de provincie samen met de regio en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgesproken dat er in Noordoost-Brabant een extra meetstation moet komen. In de regio Den Bosch-Oss-Veghel staat namelijk nog geen meetstation. Het meetstation, dat voor de helft wordt gefinancierd door het Rijk, komt in landelijk gebied te staan.
Meetsensoren burgers
De twee roulerende meetstations kunnen op verzoek van onder andere burgerinitiatieven en gemeenten op een locatie worden geplaatst. Een meetstation blijft dan zes maanden staan, of indien nodig langer. Lemkes-Straver: „De twee roulerende meetstations dragen bij aan het maatschappelijk debat over luchtkwaliteit. Ze leveren nauwkeurige en betrouwbare gegevens die voldoen aan de eisen van het Landelijk Meetpunt Luchtkwaliteit, en kunnen daarmee het gesprek met burgers over de luchtkwaliteit in hun omgeving versterken.” De data die de meetstations verzamelen wordt gebruikt voor onderzoek. Zo wordt aan de hand van de gegevens van de meetstations getest of de gegevens van meetsensoren die burgers zelf in gebruik hebben geschikt zijn om mee te nemen in landelijk onderzoek.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek