Stichting biedt onrendabele legkippen aan voor adoptie in Zeeland
Legkippen leven in Nederland in scharrelschuren met duizenden andere hennen, waar ze kunnen rondscharrelen. Sommige bedrijven hebben een vrije uitloop, waardoor de kippen ook naar buiten kunnen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorig jaar 101 miljoen kippen in Nederland (in 2020 nog 104 miljoen), waarvan 43 miljoen leghennen. Het aantal kippenbedrijven is de afgelopen twintig jaar flink afgenomen van 3860 bedrijven in 2000 naar 1766 in 2020.
Kwaliteit
Als de legkippen ongeveer anderhalf jaar oud zijn, en circa driehonderd eieren hebben gelegd, zijn ze ‘op’. Dat houdt in dat ze minder eieren produceren en daardoor voor de pluimveehouder niet meer rendabel zijn. De kwaliteit van de eischaal vermindert en is daardoor kwetsbaarder voor transport. Ook worden de eieren groter en passen ze niet meer in de doosjes. Omdat een ei toch al niet veel opbrengt voor de boer, brengt hij de betreffende kippen naar de slachter.
Vers eitje
Red een Legkip heeft, naast de locatie van Witter in Zeeland, in Nederland nog negen andere opvangadressen. Net over de grens met Duitsland en België is er ook een locatie. De stichting redt de dieren die op de nominatie staan voor de slachter en koopt groepen kippen op van de pluimveehouders voor hetzelfde bedrag dat zij voor de slacht krijgen. De schuwe dieren mogen op de opvanglocaties eerst aansterken en wennen. Daarna biedt Red en Legkip de dieren ter adoptie aan voor 7,50 euro per stuk. De dieren worden gemiddeld vier jaar oud en leggen nog elke dag een vers eitje.
De beheerders van de opvanglocaties werken belangeloos en krijgen alleen gemaakte onkosten terug voor stro, voeding en de dierenarts. Mensen die een tuin hebben en de kippen een mooi leven in hun tuin willen geven, kunnen zich aanmelden voor adoptie via: www.redeenlegkip.nl
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel