Vorstschade dreigt op grote schaal in suikerbieten West-Brabant
In die regio is al een groot areaal in maart gezaaid, inmiddels gekiemd en mogelijk in het meest vorstgevoelige stadium. Vannacht vroor het op vliegbasis Woensdrecht op 1,5 meter waarnemingshoogte 3 ⁰C en aan de grond bijna 7⁰ C. Ook in Limburg zakte het kwik tot bijna - 3⁰ C op normale waarnemingshoogte. Maar in die regio is veel minder areaal vroeg in maart ingezaaid.
1986 scenario
Het blijft niet bij een enkele stevige vorstnacht. Tot en met vrijdag bestaat er kans op zware nachtvorst, dichtbij de kust uitgezonderd. Een serie van vijf vorstnachten in april is uitzonderlijk. Van 10 tot en met 13 april 1986 zakte het kwik in de Bilt vier nachten op rij onder nul en werd het april record op - 6,6 ⁰C scherp gesteld (op 1,5 meter waarnemingshoogte gemeten). Op vliegveld Delen op de Veluwe vroor het toen bijna streng.
IRS overzaai applicatie
Zulke zware vorst wordt de komende nachten niet berekend. Maar uitgesloten is het ook niet. Vorige week waarschuwde Cosun Beet Company al voor plantwegval door wind, hagel en nachtvorst. Het IRS raadt zoals ieder jaar aan het plantaantal nauwkeurig te monitoren en de overzaai applicatie zo nodig in te vullen. Dat geeft een indicatie of overzaaien bij lage plantaantallen rendabel is.
Grote schade in Noord-Frankrijk
Naar verluidt heeft het in Noord-Frankrijk op grote schaal matig gevroren in regio’s waar al vroeg veel bietenareaal was ingezaaid, en in het meest gevoelige kiemstadium. Er zou 30.000 hectare moeten worden overgezaaid.
Klik hier om de gemeten minimumtemperaturen in West-Europa te bekijken.