Omstreden vernattingsoperatie Leegveld om hoogveen te herstellen begint nog deze maand
De plannen stuiten op flink verzet van boeren en omwonenden. De Liesselse paardenhouder Henny van Ooij vroeg donderdag de voorzieningenrechter van de Raad van State om een onmiddellijk verbod op aanvang van de werkzaamheden. Hij liet een film zien van zijn weilanden die steeds vaker blank staan. Dat is nog maar het begin, zei hij.
Van Ooij bracht melkveehouder Twan van de Beek mee. Die zit weliswaar niet bij Van Ooij in de buurt maar bij De Bult waar het water al omhoog is gezet. Daar heeft hij flinke van last gekregen maar een schadevergoeding krijgt hij niet. „Mijn huis is al aan het verzakken’’, zei Van de Beek. De melkveehouder wilde vast waarschuwen.
Slochteren 2
Bij het Leegveld in de Deurnsche Peel staat hetzelfde te gebeuren, zegt hij. „Het wordt Slochteren 2’’, zei Van Ooij, die ook recreatieboerderij Peelvenhoeve bestiert. „Kijk naar de ellende die ik nu al heb. En dan moeten die meren met al die waterdruk nog gegraven worden.’’ Volgens Van Ooij stikt het in omgeving van plekken waar het water naar boven komt. „Dat vervuilde water onder de vuilstort stroomt allemaal af in westelijke richting onze kant op.’’
Volgens de provincie kan de wateroverlast onmogelijk van de geplande werkzaamheden komen, want die zijn nog niet begonnen. Een woordvoerder van waterschap Aa en Maas zei tot woede van Van Ooij dat het vast regenwater is dat door de vaste toplaag niet weg kan. De paardenhouder wacht nog een onteigening van een deel van zijn grond. Hij wilde zijn grond niet verkopen voor het hoogveenproject.
De Raad van State deed in januari een tussenuitspraak over het plan Leegveld. Vrijwel alle 34 bezwaren van boeren en omwonenden werden afgewezen. Daar moet Van Ooij wel rekening mee houden, zei voorzieningenrechter Liesbeth Steendijk donderdag. De Raad van State gaf in januari de provincie de opdracht mee ervoor te zorgen dat geen verontreinigd water van de vuilstort in de bodem komt. Dat was in het projectplan niet goed geregeld.
Braak liggen
Volgens de provincie zit de oplossing in de aanleg van een slotenstelsel rondom de vuilstort. „In juni nemen GS hierover een besluit en kan het naar de Raad van State worden gestuurd voor de einduitspraak’’, zei een woordvoerder van de provincie. Het provinciebestuur benadrukte dat de plannen voor het Leegveld, die in 2019 al werden gemaakt, nog niet meer vertraging moeten krijgen. Met landbouwers zijn al afspraken gemaakt dat ze hun percelen dit jaar braak laten liggen omdat ze worden opgehoogd. Bij vertraging van de werkzaamheden moeten ze volgend jaar weer braak liggen. Uitspraak op het schorsingsverzoek dat van Ooij indiende volgt over circa twee weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel