Video: Akkerbouwbedrijf in Lierop krijgt Agrifoodpluim van provincie Brabant
Van de 200 hectare is zo'n 25 hectare bilogisch. Op zandgrond oogsten eigenaren Adrie en Hennie van den Einden onder meer babyleaf, rucola, veldsla wortelen en spinazie. „We telen niet zoals vroeger 25.000 kilo spinazie per hectare, maar slechts 10.000 kilo", geeft Van den Einden de omslag die het bedrijf heeft gemaakt aan. „Het kostprijs-denken hebben we losgelaten, we koesteren de grond. Is een perceel aan rust toe, dan krijgt het rust.”
Biologisch
De ondernemer merkt dat de vraag naar biologische producten stijgt. Hij vormt daarom meer grond om naar biologisch. „Waterbesparing wordt gerealiseerd dankzij een geavanceerde installatie die het proceswater hergebruikt en overtollig water opnieuw infiltreert in de bodem. Zonnepanelen wekken voldoende elektriciteit op voor ruim de helft van de totale bedrijfsprocessen."
Het bedrijf wast en verpakt de groenten zelf. De afzetmarkt is Nederland, Duitsland en België. Er zijn concepten voor de horeca, retail en supermarkten. „Wat in de vroege ochtend nog op het land stond, vertrekt in de middag in koelwagens naar de klant, gewassen en verpakt."
Balans
Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver van landbouw, voedsel en natuur in de provincie Brabant ziet het Lieropse bedrijf dan ook als een voorbeeld. „Zand is van nature minder vruchtbaar dan klei, maar Adrie en Hennie van den Einden laten zien dat biologische groenteteelt op zand mogelijk is. Met de juiste teeltwijze zorgen zij ervoor dat de bodem de mineralen in balans weet te houden."