Eerlijke prijs voor aardappelen van lokale akkerbouwer in Zeeland
In 2011 en 2014 kreeg Van Iwaarden, die vierde generatie boer is, ook weinig voor zijn aardappelen, terwijl andere jaren gewoon goed waren. „Wat mijn opa voor zijn aardappels beurde verschilde nogal, maar ik herinner me wel dat hij ze ooit voor een gulden per kilo verkocht heeft. Dat was uitzonderlijk."
Regeltjes
Hij teelt Fontane aardappelen, omdat dat een allround en robuuste aardappel is die een goede opbrengst geeft en makkelijk te bewaren is. „Ik ben al die schijn-duurzaamheid regeltjes beu, die de prijzen zo drukken dat het letterlijk goedkoper is om mijn aardappelen over het land uit te strooien.” Daarom is hij blij met het initiatief van Gerard Nijsse.
Nijsse is tweedejaars hbo-student Business Innovation in Amsterdam en was verbaasd dat Van Iwaarden van de supermarktketens en tussenhandelaren maar 5 cent per kilo aardappelen krijgt, terwijl hij 15 cent nodig heeft om überhaupt uit zijn kosten te komen. „Aardappelen die verkocht worden voor rond de 1,40 euro in dezelfde supermarkten. Ik vond dat zo onterecht. Zo zetten ze de boeren buitenspel, terwijl zij er juist zo hard voor werken. Dat kan anders. Eerlijker. Ik geef Jos 22 cent per kilo.”
Voor de deur
Omdat Nijsse zich ook ergert aan het onnodige gebruik van plastic verpakt hij zijn producten anders. Vijf kilo gaat in een jute zak en tien kilo in een aardappelkistje. Consumenten betalen er een eenmalige borg voor. De keer daarna worden de zakken en kistjes gewoon omgeruild voor nieuwe en zet hij de bestelling naar wens voor de deur, in de carport of in de tuin. Wie niet opnieuw wil bestellen krijgt de helft van zijn borg terug.
Het bedrijf levert volgens Nijsse nog niet veel op, terwijl hij wel in een auto investeerde. Omdat zijn werk echt bedoeld is om de teelt voor de akkerbouwer rendabel te maken, niet voor hemzelf, zit hij daar niet mee. „Ik bezorg zelf, dus kan ik er wat mee verdienen en investeren in een uitbreiding.” Diverse akkerbouwers hebben zich al met hun producten bij hem gemeld. Nijsse wil zijn bezorgservice, op termijn, uitbreiden naar andere plekken in Zeeland. Hij denkt aan (seizoensgebonden) groenten en fruit en wellicht ook andere boerenproducten.
Uitbreiden
Hij bezorgt nu alleen nog in de gemeente Goes én op maandag. Als er voldoende afnemers zijn, wil hij zijn route uitbreiden. Consumenten die er interesse voor hebben kunnen de wachtlijst op zijn website invullen.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel