Ruim zeventig nertsenhouders vragen nadeelcompensatie aan
Het aantal nertsenhouders dat een aanvraag doet, kan nog oplopen. Het is voor de boeren nog steeds mogelijk om een aanvraag te doen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op het moment dat het houden van nertsen verboden werd, waren er in Nederland nog zo'n 120 nertsenfokkers actief.
De inkomensschade van de ondernemers wordt berekend via de opgave in 2013 van het aantal huisvestingsplaatsen of de opgave die de pelsdierhouder heeft gedaan van het aantal fokteven dat hij volgens zijn milieuvergunning mocht houden. Eerst werd uitgegaan van het aantal fokteven dat de pelsdierhouder in 2013 had, maar dat wijzigt Schouten nu omdat dat aantal dus in de jaren daarna hoger zou kunnen zijn. Voor de nadeelcompensatie is 130 miljoen euro beschikbaar.
Eind augustus werd bekend dat nertsenhouders begin 2021 moeten stoppen met hun bedrijf. Dat is drie jaar eerder dan gepland. Het vervroegd stoppen heeft te maken met coronabesmettingen op nertsenbedrijven. De edelpelsdieren bleken vatbaar voor het virus.
Subsidie sloop- en ombouwkosten
Er komt voor de nertsenhouders, waarvan de meeste een bedrijf in Limburg of Brabant hadden, ook nog een subsidieregeling voor de sloop- en ombouwkosten van de bedrijven. Deze regeling is nog niet opengesteld, omdat de Europese Commissie nog een belsuit moet nemen over de wetswijziging. 'Ik streef er naar om de gewijzigde subsidieregeling in de loop van juni aanstaande in werking te laten treden', schrijft Schouten.
De Tweede Kamer nam tijdens het 'nertsendebat' een motie aan van Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) om de nertsenhouders te helpen bij het vinden van een nieuwe bedrijfstak.
Informatiefolder
Schouten schrijft in de brief dat die motie in uitvoering is: 'Het ministerie van LNV, gemeenten en provincies stellen gezamenlijk een informatiefolder op voor de doelgroepen pelsdierhouders, gemeenten en provincies, gericht op het bevorderen van een snelle en soepele doorstart van het ondernemerschap van pelsdierhouders. Daarnaast vindt in juni aanstaande hierover een online bijeenkomst plaats waaraan de genoemde doelgroepen kunnen deelnemen. En ten derde zal het ministerie van LNV via het Sociaal Economisch Plan voor de pelsdierhouderij, uitgevoerd door NFE en LTO, aan pelsdierhouders de mogelijkheid bieden om zich door middel van kennisoverdracht goed voor te bereiden op het proces van vergunningverlening bij ombouw van hun huidige locaties.'