BAJK: ‘Met de middelen waar wij mee moeten werken, moeten we drie keer vaker spuiten’
Kunt u iets meer over uzelf en uw eigen bedrijf vertellen?
Ik ben Arjen Pals (20) en thuis in Zevenbergschen Hoek (NB) hebben we een akkerbouwbedrijf dat mijn vader en oom runnen. Ik zit nog niet in de maatschap maar ik ben wel - samen met mijn neef - de beoogd bedrijfsopvolger. Momenteel studeer ik nog bedriijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS in Den Bosch. Op kleigrond telen we consumptieaardappelen, uien, granen, suikerbuiten, cichorei en conserven (spinazie, sperziebonen en erwten) op om en nabij 175 hectare grond. Binnen het bedrijf proberen we te blijven innoveren door in te zetten op GPS, precisielandbouw, blijven we onszelf bijscholen en willen we ook kijken welke winst we kunnen behalen door slim om te gaan met gewasbescherming, bemesting en door adviseurs in de arm te nemen.
Waarom bent uw vicevoorzitter van het BAJK geworden?
Ik ben pas sinds afgelopen 1 mei vicevoorzitter geworden. Er heeft een voorzittersruil plaatsgevonden toen Robert Maas vertrok. Nu is Gerben Boom de voorzitter. Ik was al bestuurslid en ben nu doorgeschoven tot vicevoorzitter. Ik werd ervoor gevraagd om dat erbij te gaan doen. Nu ben ik net iets nauwer betrokken bij het BAJK maar verder verandert er niet zo veel. Ik heb akkerbouw, arbeid en de beschikbaarheid en kwaliteit van water in mijn portefeuille. Met name water is de laatste jaren een hot item.
Wat zijn momenteel de grootste thema's bij u in de provincie?
Binnen de provinciegrenzen van Noord-Brabant is de beschikbaarheid van water op de hoge zandgronden een een groot thema. Doorgaans worden in Brabant heel snel de beregeningsverboden ingesteld, met een paar weken al. Die eerste week van droogte hoeft dat nog vaak niet, maar met name in de akkerbouw wordt de situatie wel heel snel kritiek, zoals ook is gebleken de afgelopen jaren.
Ook ontwikkelingsruimte, bedrijfsovername en de betaalbaarheid van innovaties zijn grote thema's die spelen binnen de provincie, net als het extern salderen. Het is al moeilijk genoeg om de bestaande vergunningen en rechten te behouden als veehouder in Brabant. Dan moet niet ook nog een deel van die rechten weggegeven worden aan een andere sector.
Wat hebben de jonge boeren op dit moment nodig van de provincie?
Visie. Een langetermijnsvisie waarmee jonge boeren duidelijkheid kunnen krijgen wanneer het gaat over meerjarige investeringen en aanpassingen in de bedrijfsvoering. Hier ook op het gebied van water, de betaalbaarheid van innovaties, ontwikkelruimte, het behouden van de vergunningen en rechten. Het is fijn om zekerheid te hebben dus het zou goed zijn als er regels gemaakt worden waar boeren tien jaar mee vooruit kunnen. Zo'n visie heeft de provincie Noord-Brabant op het gebied van landbouw niet.
En het is toch gek dat de Nederlandse regelgeving op het gebied van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen strenger is dan de EU en dat de provincie Noord-Brabant nog strenger is dan de Nederlandse regelgeving? Met de middelen waar wij gedwongen worden om mee te werken, moeten we drie tot vier keer vaker spuiten. Dat ziet er ook niet lekker uit voor de burger. Als je dan ook nog wil werken met nietkerende grondbewerking om het bodemleven te stimuleren, wordt het helemaal moeilijk om onkruid weg te houden. Ga je hier twintig kilometer naar het zuiden België in, kunnen de boeren werken met hele andere gewasbeschermingsmiddelen waardoor hun producten goedkoper in dezelfde supermarkt komen te liggen.
Dan kan je investeren in schaalvergroting om de marges van je producten te vergroten, of je kan investeren in korte ketens. Moet je wel eerst die tak opzetten en dat kost ook tijd. Tijd die je dan niet meer aan je dieren of boerderij kan besteden. Dus dan heb je het aan de ene kant over de groei van schaalvergroting tegenover de misschien zelfs wel krimp van de korte ketens. Die gebieden lopen steeds verder uit elkaar.
De jonge boeren van Noord-Brabant hebben vooral nodig dat de landbouw betaalbaar blijft en dat zij kunnen innoveren wanneer de politiek dat van ze vraagt. Een langetermijnvisie. Als BAJK zitten wij natuurlijk aan tafel met de provincie en houden we onze leden actief op de hoogte van de ontwikkelingen in de provincie. We zitten in meerdere projecten om innovaties te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld water, teeltsystemen, stalsystemen en zo zullen we ook inspraak blijven houden in de provincie en de deur intrappen wanneer dat nodig is.