Koning en koningin zijn onder de indruk van aspergerobot en Limburgse eieren
Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo had de Limburgse land- en tuinbouworganisatie (LLTB) een aantal boerenbedrijven geselecteerd die passen bij het thema ‘Noord-Limburg de gezondste regio’, waar het streekbezoek van het koninklijk paar in het teken van stond. De koning en koningin lieten zich in Venlo ook bijpraten over technologische ontwikkelingen in de voedingsindustrie en er waren vanuit de landbouw onder meer vertegenwoordigers van zaadveredelaar BASF, champignonkweker Scelta, boomkwekerij Fleuren en Kokkerelli, een organisatie die kinderen gezond leert koken.
Voorbereidingen tussen aspergeoogst door
Speciaal voor de gelegenheid presenteerden aspergetelers Johan en Inge Neessen (broer en zus) het technische hoogstandje van AVL Motion aan de koning en koningin. Ze keken even later met een positief gevoel terug op het gesprek met de koning en koningin. „Ze waren allebei ontzettend geïnteresseerd en dat was leuk om te merken”, zegt Johan Neessen. „We hebben geïnvesteerd in de machine van AVL Motion en dit past perfect in het thema van innovatieve landbouw”, voegt Inge Neessen daar aan toe. „Omdat we middenin het aspergeseizoen zitten, moesten de voorbereidingen tussen het andere werk door, maar dat was het zeker waard. Dit was een hele bijzondere dag.”
Willem-Alexander en Maxima stelden verschillende vragen. Zo was Willem-Alexander erg benieuwd hoeveel handjes de machine vervangt. En vroeg Maxima zich af of de machine 24 uur per dag draait. Johan Neessen had in samenwerking met AVL Motion speciaal een video laten maken. Hij had op alle vragen antwoord. Zo zei hij tegen de koningin: „Er is nu nog wel iemand op de machine nodig, dus dan is het de vraag ‘wil je als bedrijf 24 uur per dag doordraaien.’ Dat is voor ons nu nog geen optie.”
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Gezonde eieren uit Ysselsteyn
Pluimveehouder Peter Janssen uit het Limburgse Ysselsteyn mocht met de koning en koningin in gesprek over zijn eierenconcept Blei, het korte keten-concept dat hij in december 2020 is begonnen. Via het voer van de kippen probeert hij de eieren zo gezond mogelijk te maken en daar wilde de koning wel meer over weten. „Hoeveel kost dat extra ten opzichte van normale eieren?”, vroeg Willem-Alexander. Het antwoord van Janssen: „anderhalve cent.” De koning besefte meteen dat dat voor een boer lastig is om terug te verdienen.
Janssen, die samen met zijn bedrijfsleider Jelle van Hees het gesprek met de koning en koningin deed, was een blij man na afloop. ,,Dit maak je niet iedere dag mee, zeer speciaal”, zei hij. Van Hees: „Morgen trek ik gewoon weer de overall aan, maar dit is heel mooi om mee te maken.”
Waarom juist zij door LLTB waren uitgekozen, wisten ze niet. Het past wel in het plaatje op de manier waarop Noord-Limburg zich wilde presenteren. Via het concept Blei zet Janssen lokaal af en verpakt hij de eieren zelf. Met twee locaties in Ysselsteyn, waar kippen Planetproof worden gehouden. „Met respect voor dier, mens en milieu”, geeft Janssen aan, die zelf ook ervaring heeft met gangbare pluimveehouderij. „Ik merkte dat de maatschappij daarom vroeg en ben er mee aan de slag gegaan. Voor de afzet was het wat minder dat we midden in de coronatijd begonnen, maar inmiddels liggen we in meerdere supermarkten en leveren aan verschillende cateraars en hotels.”
Tekst gaat verder onder afbeelding.
In gesprek met bestuurders
Het Koninklijk Paar ging voor het bezoek aan de streekmarkt in gesprek met Limburgse bestuurders. Onder meer LLTB-voorzitter Léon Faassen zat aan tafel. De belangenbehartiger benadrukte in het gesprek het belang van gezond voedsel. „Op het gebied van het wegnemen van perverse prikkels valt er nog wel een wereld te winnen”, gaf hij mee aan de koning en koningin. „Dat bijvoorbeeld groente en fruit zwaar belast wordt, vind ik niet redelijk.”
De koning vroeg aan Faassen hoe de agrarische sector bijdraagt aan het streven van Noord-Limburg om de gezondste regio van Nederland te worden. „Doordat we hier op meerdere vlakken samenwerken ontstaat er veel moois”, gaf Faassen aan. „Bijvoorbeeld restromen uit de voedingsindustrie die weer worden ingezet als veevoer. Boeren doen tegenwoordig veel meer dan primair voedsel produceren en dat leidt ertoe dat er op het gebied van gezonde voeding veel wordt geïnvesteerd. Daar profiteert niet alleen Nederland van, maar bijvoorbeeld ook het Ruhrgebied. Düsseldorf ligt hier 60 kilometer vandaan.”