Ministerie van LNV komt eind dit jaar met set indicatoren voor kringlooplandbouw
Het ministerie van LNV gaat de indicatoren samen met met ketenpartijen, kennisinstellingen en de experimenteergebieden (Achterhoek, De Peel, Twente, Flevoland en Noord-Nederland) ontwikkelen. Het is de bedoeling dat boeren zelf aan de slag kunnen met 'de principes van kringlooplandbouw.' Schouten heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over haar plan.
„Voor ondernemers die de omslag willen maken naar een vorm van landbouw die meerdere generaties houdbaar is, telt uiteindelijk de vraag of en hoe zij dit in bedrijfseconomisch opzicht voor elkaar kunnen krijgen", zegt Schouten op de website van het ministerie van LNV. Ze stelt dat er al stappen zijn gezet. „Maar van begin af aan was duidelijk dat dit een kwestie is van jaren. Daarom is het belangrijk de lange termijn voor ogen te houden en samen met de sector, ketenpartijen en de overheid vast te houden aan de ingezette koers."
Belonen
Met de kpi's kunnen boeren straks zelf meten of zij op koers liggen voor wat betreft de doelstellingen op bijvoorbeeld klimaat, stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn. 'Zij kunnen op die manier ook bepalen welke aanpassingen, passend bij het bedrijf, nodig zijn om nog betere resultaten te realiseren. En uiteindelijk maakt dit het ook mogelijk boeren te belonen voor de prestaties die zij leveren', schrijft het ministerie van LNV.
Nog dit jaar start er een proef via het Investeringsfonds Duurzame Landbouw via het Nationaal Groenfonds om van 10 miljoen euro om boeren die willen omschakelen naar een duurzaam bedrijfssysteem, financieel te ondersteunen. Het ministerie wijst ook op de 'Schouten-vouchers' die opnieuw worden opengesteld, dat loopt jaarlijks nog door tot 2023.
Natuurinclusief pachten
Ook maakt het ministerie bekend dat Staatsbosbeheer de 14 experimentovereenkomsten voor langere pachtcontracten uitbreidt naar 26. Staatsbosbeheer heeft dan 10 procent (4000 hectare) via ‘natuurinclusieve pachtvoorwaarden' verpacht aan boeren.