Zuid-Limburgse politie grijpt stroper in nekvel
Dinsdag heeft de politie in Heerlen een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van (wild)stroperij. Gelijktijdig met de aanhouding nam de politie een auto, een geweer, jachtkleding en vlees van reekalfjes, dat in de vriezer lag, in beslag. In een toelichting op deze arrestatie onderstreept de politie dat ze meldingen over stroperij uiterst serieus neemt. Ze sluit niet uit dat in de toekomst nog meerdere onderzoeken volgen.
Meldingen
De aanhouding van de Heerlenaar vormde het resultaat van een onderzoek dat de politie instelde nadat in het voorjaar van 2020 diverse verontruste agrariërs en jagers meldingen maakten van grootschalige wildstroperij in Zuid-Limburg. Daarbij wordt vaak met voertuigen over de pas ingezaaide graan-, bieten- een aardappelakkers gereden. Dit gebeurde onder meer in Simpelveld, Bocholtz en Sittard. Diverse boeren maakten daar vorig jaar en begin dit jaar melding van. Enkele ook op social media. Zo ook een agrariër uit de gemeente Simpelveld. „Vorig jaar heb ik hiervan ook al enkele keren een bericht gemaakt, maar nu (januari 2021) heeft iemand meer dan twee kilometer door een perceel van mij gereden. Dit is moedwillige vernieling. Hier groeit echt geen tarwe meer", aldus een agrariër die anoniem wenst te blijven. Hij heeft enkele wildcamera's gekocht en geleend en deze op enkele plaatsen in de velden geplaatst om te weten te komen welke onverlaten plezier eraan hebben om het werk en trots van anderen te vernielen. Tal van boeren beamen deze zelfde ervaring te hebben.
Inventarisatie
Voor een aantal Zuid-Limburgse Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (Boa’s) reden om samen met Team Milieu van de Politie Limburg de diverse meldingen te inventariseren. Hieruit bleek dat bepaalde gebieden vaak werden bezocht door stropers. In overleg met de Officier van Justitie werd een onderzoek opgestart waarbij politie en enkele Boa’s, waaronder de Groene Brigade van de Provincie Limburg, zich actief bezighielden met het inventariseren en onderzoeken van de vele meldingen van vermoedelijke stroperij.
Door inzet van zowel tactische en technische hulpmiddelen kwam al snel informatie bovendrijven over degene die zich vermoedelijk bezighield met stroperij, waarbij voornamelijk reeën en hazen werden gedood. Uit verder diepgaand onderzoek kon vrij nauwkeurig worden vastgesteld op welke dagen, tijdstippen en locaties de stroper actief was. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte. Na deze aanhouding heeft de politie de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij nam ze een aantal goederen in beslag, zoals een geweer, jachtkleding een auto en vlees van reekalfjes dat in de vriezer lag. Bovendien kreeg de politie inzage in het netwerk van de stroper. Dat bestaat uit een tiental mensen. Het gaat om een groep die onder meer in Zuid-Limburg nachtelijke strooptochten onderneemt, maar zich allerminst beperkt tot deze provincie, en ook rustig landsgrenzen oversteekt.
Stropersnetwerk
Een ander succes wat door het onderzoeksteam werd geboekt is dat er inzage werd verkregen in het onderliggende netwerk van de stropers. Volgens de politie staan de vele meldingen van stroperij uit Zuid-Limburg, maar ook daarbuiten, vaak in relatie met elkaar. Vaak wordt in georganiseerd verband tijdens nachtelijke uren gestroopt waarbij grote gebieden worden aangedaan. Hoewel stroperij door de stropers zelf vaak wordt gezien als een ‘uitdagende en spannende hobby’, blijkt ook dat prestige een rol speelt. Volgens de politie is er sprake van een onderlinge competitie waarbij degene die de beste hond heeft ook meer aanzien heeft, en waarschijnlijk ook vaker zal worden uitgenodigd om deel te nemen aan strooptochten.
Zes jaren gevangenisstraf
Het feit dat het opzettelijk doden of vangen van in het wilde levende (zoog)dieren wordt aangeduid als een misdrijf waar zes jaren gevangenisstraf op staat zegt volgens de politie voldoende over de ernst van het feit. Naast het plegen van het misdrijf worden de dieren, die ten prooi vallen aan de stropers, vaak op een gruwelijke wijze gedood. De stropers maken veelal gebruik van hazewindhonden, een hondensoort die wordt gekenmerkt door een slanke lichaamsbouw, een hoge snelheid en goede wendbaarheid en daardoor uitermate geschikt voor de jacht.
Tijdens nachtelijke uren worden de in het wild levende dieren met een felle lamp of andere apparatuur opgespoord, waarna de hazewindhonden uit de voertuigen werden gelaten en het wild achtervolgen, vangen en doden. De vaak uitgeputte dieren (reeën en hazen) hebben geen schijn van kans. Een ander nadelig effect van stroperij is dat de populatie van de betreffende diersoorten wordt aangetast waarbij geen rekening wordt gehouden met menselijk normen. Niet zelden wordt een jong- of pasgeboren dier ook gedood of wordt een drachtig moederdier gedood.
Samenwerking
Om de natuur en dieren in het buitengebied te beschermen maakt de Limburgse overheid samen met andere organisaties een vuist in Samen Sterk in Limburg (SSIL). Doel is om misstanden in het buitengebied van Limburg effectief te kunnen aanpakken. Door middel van preventie, handhaving en opsporing werken de partners van SSIL aan een veilig buitengebied voor mens en natuur. De druk op de natuur neemt steeds meer toe. Oorzaken hiervan zijn onder andere de toename van illegale activiteiten in het buitengebied, zoals (drugs)afvaldumpingen, wildcrossen en stroperij.
De handhavingssamenwerking in het buitengebied wordt gevormd door 39 partijen waaronder de Groene Brigade, terreinbeherende organisaties en de Limburgse gemeenten. Het signaleren en gezamenlijk acteren in de opsporing maakt dat misstanden en verdachten in het buitengebied kunnen worden aangepakt.