Boer in Zeeland gecompenseerd voor keverbank op zijn land
„Door de aanleg van een keverbank bevorder ik de biodiversiteit. Ik geef niet zoveel om die kevers, maar wel om de zoogdieren en de uitstervende boerenlandvogels zoals de patrijs en de fazant”, legt Van ’t Westeinde uit.
Hij heeft een huiskavel van ongeveer 60 hectare en verbouwt onder meer aardappelen, uien, witlof en bieten. „Kijk, ik ben vijftig en heb gangbare landbouw. We ploegen al honderden jaren, dat kan niet ineens veranderen, maar ik kan wel wat doen. Ik heb een aantal bijenkasten neergezet en vijfentwintig nestkastjes opgehangen en met steun van de provincie Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Poldernatuur Zeeland zijn twee keverbanken op mijn grond aangelegd.”
Gecompenseerd
De keverbank waaide als fenomeen over uit Engeland en bestaat uit een opgeploegde strook grond van zo’n twee meter breed die ongeveer een halve meter hoger ligt dan de omliggende landbouwgrond.
„Deze verhoogde strook is ingezaaid met een mengsel van kruiden en grassen als timotheegras, roodzwenkgras en kropaar en is een ideale plek voor allerlei insecten”, legt Hans Wondergem van SLZ uit. „Er naast komt een braakstrook te liggen van drie meter breed met daarnaast een drie meter brede strook met bloemen.”
Van ’t Westeinde had liever gezien dat de keverbank naast de slootkant werd aangelegd in plaats van midden op zijn perceel, maar dat kon niet want de keverbank moet minimaal vijftien meter van een slootkant af liggen. „Ik heb een bank van 120 meter lang en verderop nog een van 450 meter lang, samen ongeveer één hectare.”
Voor het productieverlies wordt de akkerbouwer gecompenseerd met een jaarlijkse beheervergoeding van 2100 euro. Om de twee weken spuit hij met pirimor, maar dit jaar hoopt hij op natuurlijke vijanden.
Patrijzenkuikens
Omdat de keverbank hoger en droger ligt, is het een prima leefgebied voor onder andere loopkevers.
Anton Baaijens van de Vlinder- en Libellenwerkgroep zet ongeveer om de honderd meter een val op de keverbank. „Na ongeveer twee weken haal ik de vallen op en gaan we de insecten determineren”, legt hij uit. „Loopkevers zijn veelal vleeseters. Ze eten luizen, eitjes en slakken en gaan zo’n vijftig meter de akker op om te eten.”
Voor akkervogels zoals de patrijs biedt de keverbank dekking, een veilige plek om te nestelen en insecten als voedsel. Wondergem oppert dat je op de keverbank ook frambozenstruiken zou kunnen planten, als je wil dat ze iets opleveren.
Animo
Binnenkort komen er nog een aantal keverbank in Zeeland bij. Wondergem vertelt dat de boeren niet erg happig waren in het begin van het project, maar dat er nu steeds meer animo voor komt.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend