Limburgse telers smelten gebruikt plastic om in nieuwe producten
GPBO werkt met mobiele upcycling units, zogenoemde 'rolling kitchens': een zeecontainer met een plasticversnipperaar, oven en mallen waarmee ter plekke bijvoorbeeld kunststof panelen of bouwstenen in kunnen worden gemaakt.
Na de oogst van asperges of komkommers blijft veel plastic restmateriaal over, wat telers normaliter ter betaling moeten afvoeren. Aspergekwekerij Teboza uit Helden en de komkommerkwekerijen Mellantas in Sevenum en BioVerbeek uit Velden gaan dit plastic afval nu verwerken. Aspergefolie gaat circa 8 jaar mee; Teboza heeft op jaarbasis 5.000 kilo afgeschreven zwartwitfolie in de aanbieding. Mellantas brengt ook zo'n hoeveelheid plastic in voor het pilotproject. BioVerbeek is goed voor circa 4.100 kilo aan reststromen.
De LLTB citeert Erik van Nienhuijs van Teboza. Het is volgens hem belangrijk om dikke, volumineuze nieuwe producten te maken, zodat er veel plastic in kan worden verwerkt. Te denken valt aan planken, dakpannen of klinkers. Streven is dat de producten direct kunnen worden ingezet, bij voorkeur binnen de sector zelf. Daarom wordt ook gekeken naar de productie van tuinbouwkratten. Die moeten dan wel virusvrij en voedselveilig zijn.
Kinderschoenen
Bij Mellantas staat de mobiele unit er nog niet. Het project staat immers nog in de kinderschoenen, geeft Hans Houben aan. „Wij hebben ook maar een keer per jaar een stroom plastic afval. We hebben ons wel aangesloten bij het project omdat het goed is om nog iets nuttigs te maken van het gebruikte plastic. En dat is ook weer goed voor het imago van de tuinbouw”, meent hij. De afvoer van gebruikt, vervuild plastic kost de tuinder normaliter zo'n 200 euro per ton.
Duurzame alternatieven
Platform tuinbm Tuinbouwreststromen creëert duurzame alternatieven voor reststromen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook een pilot opgezet om vezelrijke reststromen om te zetten naar groene energie en biochar, een houtskoolachtige stof die als bodemverbeteraar dient. Initiatiefnemers zijn, naast LLTB, telersverenigingen SunFresh, Fossa Eugenia en Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuid-Oost Nederland (ZON).
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief