Veehouders zijn voorbereid op hitte
Het heeft er alle schijn van dat juni de eerste ver bovengemiddeld warme maand van het jaar wordt. Zware hittestress door een serie tropendagen en -nachten komt vooralsnog niet in de verwachtingen voor. Dat is te danken aan het uitblijven van een krachtige zuidelijke stroming die in de zomer doorgaans Noord-Afrikaanse schroeihitte meebrengt. Wel loopt de luchtdruk de komende dagen nog iets verder op, maar de luchtstroming blijft zwak en afkomstig van zee. Dat zorgt in deze tijd van het jaar (vroeg in de meteorologische zomer) voor verkoeling, zeker in de kustgebieden.
Mocht het kwik toch oplopen naar tropische temperaturen dan zijn deze veehouders er klaar voor om hun dieren de nodige verkoeling te verschaffen.
Dak ‘krijten’
Varkenshouder Jan Vogels heeft het Varkenshotel in Erp (NB). Hij doet er alles aan om het zijn zeugen en vleesvarkens zo comfortabel mogelijk te maken. In het kraamhok en bij de vleesvarkens heeft hij een vernevelingsinstallatie hangen en binnenkort wil hij ook Cool Pads aanschaffen voor op de lamellen. Dit wordt allemaal automatisch geregeld aan de hand van de temperatuur in de stal. Op twitter liet Vogels zien dat hij het lichtdoorlatende dak van kunststof golfplaten boven een vrij uitloop gedeelte voor de varkens doet ‘krijten’. „Dat principe komt uit de glastuinbouw en wat je doet is een witte laag aanbrengen over het glas waardoor de zon niet zo hard naar binnen schijnt. Het krijt houdt voornamelijk warmte tegen en niet te veel licht. Het lijkt binnen net alsof het buiten bewolkt is.”
Vogels heeft het krijten zo’n 2 weken geleden laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. „Ik heb het een keer zelf geprobeerd maar toen kwam het middel vrij snel vast te zitten in mijn spuit. Dat komt doordat het een lijmige substantie is omdat het moet blijven plakken aan de ramen.” Een voordeel van het middel vindt Vogels dat het er vanzelf weer af regent. „In de winter wil ik wel dat er zoveel mogelijk licht door de ramen heen kan. Het is makkelijk dat het er dus vanzelf na een aantal buien regen weer vanaf gaat.”
Automatisch gekoeld
Melkveehouder Hanco Bastiaansen uit Etten-Leur (NB) kocht vier jaar geleden ventilatoren om meer trek van lucht te krijgen in zijn stal met een nokhoogte van zeven meter. In die stal houdt hij zo’n 130 melkkoeien die hij met 2 Delaval melkrobots melkt. „Voor deze investering kon ik gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek en ik heb er toen voor gekozen om ook hogedruk nevelkoeling te installeren.” Deze nevelkoeling hangt op ongeveer drie meter boven de roosters achter het voerhek aan de ventilatoren en verspreid hele fijne nevel waardoor de lucht sneller afkoelt. „De koeien worden niet nat van de nevel, maar je merkt wel dat de lucht zeker een paar graden koeler is tijdens het vernevelen.”
De ventilatoren en nevelkoeling worden via een computer aangestuurd. Als het in de stal 15 graden Celsius is starten de ventilatoren op 10 procent van de volle sterkte. Boven de 24 graden Celsius draaien de ventilatoren op 100 procent. Mocht de temperatuur dan nog verder oplopen naar 28 graden Celsius, dan gaat ook de verneveling aan het werk. De verneveling staat niet continu aan, maar gaat om een bepaalde hoeveelheid seconden aan. Hoe lang het interval van vernevelen is, is afhankelijk van de temperatuur in de stal. „Ik hoef er zelf niks aan te regelen, dat vind ik fijn aan dit systeem.”