Gevolg IKL-affaire: Geen vergoeding voor Limburgse boeren voor in 2020 uitgevoerd beheer natuurgronden
Sinds 2016 werken Natuurrijk Limburg en IKL in de vorm van een collectief samen op het vlak van natuurbeheer op natuurgronden. Daarbij verzorgt IKL de betalingen van de aan de boeren en grondeigenaren toekomende SNL-vergoedingen. Vergoedingen die afhankelijk zijn van de vorm van beheer, oppervlakte en/of omvang. De vergoedingen kunnen oplopen tot ettelijke duizenden euro’s. Normaliter zouden de betalingen van de SNL-gelden over 2020 al hebben plaatsgevonden. Over het jaar 2020 is dit (nog) niet gebeurd.
In een e-mail hebben de deelnemende boeren/grondeigenaren vrijdag een bericht ontvangen van Frans Blezer van Collectief Natuurrijk Limburg en IKL met de medeling dat de uitbetaling van de vergoeding voor in 2020 verricht landschapsbeheer voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Blezer in de bewuste e-mail (die in het bezit is van de redactie): „U hebt via ons Collectief een overeenkomst afgesloten en ontvangt hiervoor een vergoeding voor het beheer. De uitbetalingen over het jaar 2020 zijn nog niet uitgekeerd. Helaas zijn de betalingen voor onbepaalde tijd uitgesteld met als redenen dat de stichting IKL in liquiditeitsproblemen is terecht gekomen door de integriteitsaffaire rondom de voormalige directeur H. Vrehen. Uiteraard betreur ik dit zeer en besef dat u, diegenen die in het geheel niets met de integriteitsaffaire te maken hebben, onterecht betrokken bent. Onze organisatie doet er alles aan om de betalingen mogelijk te maken en zijn op zoek naar oplossingen, we zijn hierbij helaas afhankelijk van derden”, aldus Frans Blezer.
Voortbestaan
De kans is reëel dat de boeren/grondeigenaren voor hun werk en beheer geen euro zullen ontvangen. Immers het voortbestaan van de natuurorganisatie hangt aan een zijden draadje. De situatie is nijpend door tegenvallers en de coronacrisis, terwijl dit jaar de affaire rond voormalig IKL-directeur Herman Vrehen de organisatie handenvol geld heeft gekost. Door deze affaire liep de stichting tal van opdrachten mis. Daarnaast waren er hoge kosten vanwege juridische bijstand en onderzoek.
Lening provincie afgewezen
Onlangs vroeg IKL bij de provincie een lening aan van 350.000 euro. De provincie heeft dat verzoek afgewezen. Ze vond het aangaan van een lening te risicovol, omdat bij IKL onder meer sprake zou zijn van een disbalans tussen de vaste kosten en opbrengsten. Bovendien verwacht de provincie dat het exploitatietekort verder oploopt. IKL heeft al aangegeven dat het voortbestaan van de stichting niet gegarandeerd kan worden als de provincie de lening niet zou verstrekken. De provincie onderzoekt daarom wat de gevolgen van die situatie voor de provincie zijn als de stichting omkiept. Volgens De Limburger zouden een aantal partijen het noodlijdende IKL willen helpen. „Samen met de stichting onderzoeken ze momenteel mogelijkheden om door deze periode heen te komen”, zegt IKL-directeur Dory Emming-Essers tegen de krant.
Reactie LLTB
Voor de LLTB is de ontstane situatie ook nieuw. „Hoewel de LLTB geen partij is in noch het IKL, noch het Collectief Natuurrijk Limburg en IKL, wordt namens de gedupeerde leden komende week contact gezocht met beide instanties.” De woordvoerder stelt dat de bewuste brief van Collectief Natuurrijk Limburg en IKL bij de leden vrijdag al direct leidde tot de nodige onrust onder de getroffen leden. „Vanuit de collectieve functie van belangenbehartiger pakt de LLTB haar rol en bekijkt wat voor de leden kan worden gedaan. We vragen gedupeerde leden dan ook zich bij ons te melden, zodat we een beeld krijgen van hoe groot de groep benadeelden is en we er vervolgens zo snel mogelijk mee aan de slag kunnen.”