Brabant wijst zes inspiratiebedrijven aan voor natuurinclusieve landbouw
De bedrijven ontavngen 25.000 euro voor het organiseren voor onder andere demodagen, blogs, trainingen en farmwalks. Ook zijn de boeren beschikbaar voor vragen.
Het gaat om melkveehouder Sjaak Sprangers uit Kaatsheuvel, de familie Verhulst uit Etten-Leur (biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve), De Hofstad uit Son en Breugel (biologische boerderij van de familie Schots), Martijn Muskens uit Drunen (melkveebedrijf De Hoef), melkveehouders Nico Miedema en Noortje Krol van de Waaistap uit Heeswijk-Dinther en als laatste Willem Verkuijlen en Liza Simons met een melkveebedrijf in De Mortel.
Expertise
De laatste twee bedrijven van de zes zijn nog in omschakeling, de andere boerderijen werken al op een natuurinclusieve manier. Volgens de provincie Brabant gaat het om zes uiteenlopende bedrijven. 'Waardoor ze op uiteenlopende thema’s hun expertise kunnen delen over bijvoorbeeld kruidenrijk grasland, compost maar ook over meerwaarde op de markt, nieuw natuurinclusief verdienmodel met minder dieren, keuze nieuwe stal, beter inkomen met minder melk, lage krachtvoerkosten', schrijft de provincie op de eigen website.
Versterken
Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur belde de inspiratiebedrijven zelf op en ging langs bij de familie Schots in Son en Breugel. „Ik ben blij dat deze bedrijven een voorbeeldrol op zich willen nemen en zich daarmee sterk maken voor verduurzaming van de sector in Brabant. Ik hoop dat zij daarmee meer bedrijven inspireren hun voorbeeld te volgen, want ik geloof in een agrarische bedrijfsvoering waarin natuur is opgenomen. En ik geloof ook in natuur waarin agrarische activiteiten mogelijk zijn. Landbouw en natuur hebben belang bij elkaar en kunnen elkaar versterken."