Brabantse mestdistributeur verwerkte te veel mest
De controle vondt plaats op 1 maart dit jaar en is openbaar geworden na een Wob-verzoek van de Stichting Groen Kempenland. De GroenLinks-PvdA-fractie van Bergeijk heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. Het is nog niet duidelijk of de provincie ook gaat handhaven, aldus de krant.
Bedrijfsleider Henk van der Velden van Houbraken stelt dat de genoemde stichting alles uit de kast trekt om de mestonderneming zwart te maken. Hij stelt verder dat het bedrijf bovendien beschikt over een NBW-vergunning voor het verwerken van 200.000 ton mest op jaarbasis. Er is contact gezocht met de gemeente Bergeijk om de zaak op te helderen, maar de gemeente heeft nog niet gereageerd, laat hij weten.
Dwangsom
Volgens Van der Velden is Houbraken al twaalf jaar bezig om de vergunningen rond te krijgen voor een systeem voor mestverwerking dat – zonder enige overlast voor de omgeving – mest scheidt in een dunne en dikke fractie, waarbij de dikke mest wordt geëxporteerd naar Frankrijk.
In 2016 werd het bedrijf volgens het Eindhovens Dagblad al een forse dwangsom opgelegd omdat er tienduizenden tonnen meer mest werden verwerkt dan de vergunning toestond. Volgens de bedrijfsleider ging het destijds echter om stankoverlast door het hygiëniseren van mest en staat die hygiënisatie-installatie sindsdien daarom stil. De bedrijfsleider wil er verder niet te veel over zeggen. „Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief