Limburg heeft relatief veel korteketenbedrijven
De WUR onderzoekt de korte keten-verkoop in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Rijk probeert via verschillende initiatieven korte keten-verkoop te stimuleren en wil ook weten of die maatregelen effect hebben.
Limburg loopt voorop vergeleken de landelijke trend, waarbij inmiddels één op de zeven bedrijven aan korte keten-verkoop doet (een stijging op nationaal niveau van 10,4 procent naar 13,6 procent). Brabant en Zeeland zitten rond het landelijke gemiddelde.
Limburg
In de periode 2017-2020 is het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten in Limburg toegenomen van 580 (15 procent van het aantal bedrijven) naar 731 (20 procent). De aandelen nemen het sterkst toe in de blijvende teelt, leghennenhouderij en overig tuinbouw.
'We zien dat het aantal bedrijven met een hogere omzet in de korte keten zich vooral in Noord-Limburg bevinden. In het zuiden bevinden de meeste korteketenbedrijven zich tussen Heerlen en Maastricht. De bedrijven aldaar zijn in doorsnee kleinschaliger, met ook andere bedrijfstypen en producten (zoals bijvoorbeeld druiven)', schrijven de onderzoekers.
Noord-Brabant
In Noord-Brabant is het aantal boerenbedrijven met afzet via een korte keten toegenomen van 1.091 (11,1 procent van het aantal bedrijven) naar 1.375 (14,7 procent). 'In de leghennenhouderij, glastuinbouw en overig tuinbouw is de toename het sterkst. Hier staat tegenover dat het percentage in de akkerbouw en overig landbouw stabiliseerde', schrijven de onderzoekers.
Zeeland
Ook in Zeeland stijgt het aantal korteketenbedrijven (van 402 bedrijven (14,1 procent van het aantal bedrijven) naar 451 (16,2 procent)). 'De groei in het aandeel korteketenbedrijven in Zeeland komt overeen met de landelijke ontwikkeling: een stijging van 10,5 in 2017 naar 13,7 procent in 2020. Na Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland scoort Zeeland procentueel gezien het hoogst.'
De Wageningen Universiteit rekent bedrijven die verkopen met één tussenschakel ook tot de korte keten. Het gaat dus niet alleen om directe verkoop aan huis, maar ook om boeren die bijvoorbeeld direct aan de lokale supermarkt leveren.