Brabant zet vrijkomende Srv gelden in voor aankoop 12 piekbelasters op Natura2000 gebieden
De provincie Brabant is verheugd dat de resterende gelden uit de Srv regeling (170 miljoen) deels kunnen worden ingezet voor de uitkoop van piekbelasters rondom Natura2000 gebieden. Dat zegt het Brabantse provinciebestuur in een reactie op de brief van LNV minister Schouten waarin ze aangeeft dat door de aanzienlijk lagere (278 bedrijven i.p.v. de verwachte 430 bedrijven) deelname aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) er 170 miljoen euro overblijft. Hiervan hevelt Schouten 130 miljoen euro over naar het uitkopen van piekbelasters rond Natura2000 gebieden. De resterende 40 miljoen euro uit de Srv gaat de minister aanwenden voor andere stikstofreducerende maatregelen. De Brabantse animo voor de Srv is erg groot. Van de in totaal landelijk 278 deelnemers komen er 173 uit Brabant. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vindt dit een positieve zaak: „De regeling wordt bij ons in Brabant boven verwachting benut. De geurhinder zal daarmee flink afnemen.”
Brabant
Het provinciebestuur van Noord-Brabant zegt erg ingenomen te zijn over het besluit van het Rijk om een groot deel van de overgebleven middelen beschikbaar te stellen voor de (vrijwillige) gerichte aankoop van piekbelasters rondom Natura2000 gebieden. Volgens Gedeputeerde Staten (GS) bestaat hiervoor in Brabant grote belangstelling. GS hoopt dat mogelijk alle piekbelasters die zich voor de eerste tranche hadden aangemeld, nu geholpen kunnen worden om te stoppen. Gedeputeerde Erik Ronnes: „In de eerste ronde hebben zich in Brabant 22 piekbelasters aangemeld. Echter er was maar budget voor 10 bedrijven. Met de aanvullende middelen kunnen we nu met alle 22 bedrijven in gesprek gaan over aankoop. We kunnen zo sneller meer stikstofuitstoot reduceren én meer bedrijven helpen die willen stoppen,” aldus Ronnes. Hij onderstreept dat het niet zeker is of alle gesprekken ook daadwerkelijk zullen leiden tot een verkoopovereenkomst.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Provincie Noord-Brabant, Ministerie LNV