Uitbreidingsplan veevoederfabriek ABZ struikelt over haastige spoed Eindhoven
Aan het eind van een spoedzaak in Den Haag besloot rechter en staatsraad Hans Venema het Eindhovense bestemmingsplannetje voor ABZ te schorsen. De gemeenteraad van Eindhoven stelde het zogenoemde postzegelplan vast om ABZ sneller de kans te geven een aantal wijzigingen en uitbreidingen in het bedrijf aan de Hastelweg mogelijk te maken. Reden voor de haast is een eerdere vernietiging van het grote bestemmingsplan voor industrieterrein De Hurk-Croy.
Dezelfde Raad vernietigde begin vorig jaar dat plan, omdat onder meer de regeling voor een veertiental woonboten verderop in de Beatrixhaven niet deugde. Die moeten daar weg maar er was de bewoners geen redelijk alternatief geboden. Eind vorige maand stelde de gemeenteraad het reparatieplan voor De Hurk-Croy vast, maar daartegen hebben de woonbootbewoners en anderen opnieuw een groot aantal bezwaren ingediend.
Voorsorteren
En nu blijkt de gemeenteraad met de actie om ABZ even te laten voorsorteren op de grote bestemmingsplanzaak de plank flink te hebben misgeslagen. Want tijdens de spoedzaak stuitte staatsraad Venema al minimaal op één fatale fout in het ABZ-plan. Daarin bleek een deel van het bedrijfscomplex in een zwaardere milieucategorie te vallen dan de bedoeling was. Dat betekent dat het bedrijf veel meer geur, geluid en andere milieuoverlast mag veroorzaken dan Eindhoven aan de omwonenden had toegezegd. Zowel de raadsman van de gemeente als de advocaat van ABZ zei dat dat absoluut niet de bedoeling was.
Niet zo bedoeld
„Dat hebben wij zeker niet zo bedoeld. Dat moeten we dan aanpassen. Maar op zich maakt het niet zoveel uit omdat het bedrijf zelfs met de zwaardere milieucategorie op voldoende grote afstand ligt van de woonboten en woonwijk Het Ven,” zei de gemeentewoordvoerder.
Maar staatsraad Venema zag het anders, „behalve de te zware milieucategorie heeft dit plan toch ook gevolgen voor de woonbootproblematiek. Ik raad de gemeenteraad dan ook ten sterkste aan om een geheel nieuw reparatieplan te maken waarin alle fouten en missers definitief worden hersteld. Zodra dat is gebeurd en de gemeente heeft een goede onderbouwing kunt u terug komen naar de Raad van State en om opheffing van deze schorsing vragen. De bodemzaken over het reparatieplan en het ABZ-plan kunnen immers nog wel een jaar op zich laten wachten. Dus als Eindhoven en ABZ haast hebben kunt u beter zo snel mogelijk aan de slag,” aldus staatsraad Venema.
Formaldehyde
In ieder geval heeft staatsraad Venema de bal teruggelegd bij de gemeenteraad. Die zal snel en nieuw besluit moeten nemen, anders komt het uitbreidingsplan van ABZ sowieso op de lange baan. Een woordvoerder van ABZ zei dat het plan vooral bedoeld is om de productie van pluimveevoer aan nieuwe Europese normen aan te passen. „We mogen de voedergranen niet langer met formaldehyde desinfecteren. We mogen alleen nog stomen. Daarvoor moeten we een groot aantal machines vervangen, die bovendien meer ruimte innemen door de grotere isolatie. Ook willen we een hogere pijp bouwen waardoor de omwonenden minder last van geuroverlast krijgen. Het bedrijfsgebouw wordt wel met vier meter uitgebreid maar de totale productie blijft het zelfde, zo’n 40 ton per dag,” aldus de ABZ-man tijdens de rechtszaak.
Hoe dan ook zal het Eindhovense gemeentebestuur zo snel mogelijk in actie moeten komen. Wordt vervolgd.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen