Na 12 jaar vrijspraak voor voormalige geitenhouder in Q-koorts-affaire
In eerste instantie werd Grooten ervan beschuldigd dat hij in maart 2009 zou hebben verzwegen dat zijn geiten op het bedrijf in Ransdaal besmet waren met Q-koorts. Jaren na een schoolbezoek aan het bedrijf overleed de 20-jarige Joep van der Linden uit Heerlen. De Officier van Justitie (OvJ) zag echter geen causaal verband tussen het overlijden van Joep en de Q-koorts-besmetting. De rechter volgt de OvJ nu in zijn conclusie.
Epileptische aanvallen
In maart 2009 bezocht Joep klassikaal de boerderij in Ransdaal. In de daaropvolgende jaren kreeg hij steeds vaker epileptische aanvallen. Zo’n aanval werd hem eind 2013 uiteindelijk fataal. Volgens de ouders van Joep was er sprake van een verband tussen zijn bezoek aan de boerderij van Grooten en de aanvallen. Justitie besloot echter om de zaak niet voor de rechter te brengen. Na een uitspraak door het Gerechtshof in Den Bosch in september 2019 moest de zaak alsnog door de rechtbank worden behandeld. Daarvoor bestudeerden twee artsen het medisch dossier. Zij zagen geen causaal verband tussen de besmetting van Joep en zijn overlijden. Uit hun onderzoeksrapport blijkt dat hij is overleden aan een aangeboren 'chromosomale afwijking’. Daarmee viel het juridisch fundament onder deze zaak weg. Voor de OvJ aanleiding om twee weken geleden te pleiten voor vrijspraak.
Geen vermoeden van Q-koorts
De rechter volgt dus de OvJ in zijn visie. In een toelichting stelt de rechter dat hij de hele tijdlijn is nagelopen en daarbij geen overtuigend bewijs heeft gevonden dat de toenmalige geitenboer wist, of had moeten vermoeden, dat er Q-koorts heerste op zijn bedrijf op het moment dat Joep zijn boerderij bezocht. „De tijdlijn van verdachte vindt steun in andere onderzoeken", aldus de rechter. In 2010 is de geitenboerderij geruimd en daarna niet meer opnieuw opgebouwd. Grooten exploiteert in Klimmen nu een dagbesteding in combinatie met een BBQ-,catering-, en slagerijservice.
Zembla
In 2016 kreeg dit Q-koortsgeval landelijke bekendheid door een uitzending van Zembla. In dit programma werd Grooten ervan beschuldigd dat hij wekenlang bewust had verzwegen dat zijn toenmalig geitenbedrijf besmet was met Q-koorts. Achteraf dus duidelijk onterechte beschuldigingen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: rechtbank Limburg, 1Limburg, De Limburger