Video: Limburgse boeren proberen het droog te houden en steken de helpende hand toe
De vele regenval in Limburg, plaatselijk tot ruim 120 mm binnen 36 uur, maar ook de buiten hun oevers tredende Maas, Gulp en Geul zorgen voor veel overlast in Zuid-Limburg. Met name het gebied globaal in de driehoek Heerlen-Valkenburg-Vaals heeft het zwaar te verduren. Eerst door de vele regenval en vervolgens met de afvoer hiervan. De diverse beekjes zoals de Gulp, de Geul en de Geleenbeek traden buiten hun oevers. Maar ook in Midden-Limburg maakt men zich steeds meer zorgen voor de Maas, Swalm, Niers en Roer. De verwachting is dat donderdag de hoogste waterstand ooit wordt bereikt in de Roer. In dit scenario stroomt er 180 m3 water per seconde door de Roer. Veehouders hebben de oproep gekregen om vee nabij de diverse beken in veiligheid te brengen.
Verzadigd
Het grote probleem is dat de grond in Limburg en de omliggende gebieden is verzadigd. Op 29 juni gold ook al code oranje in hetzelfde gebied voor hevige onweersbuien met veel neerslag en lokale wateroverlast. Her en der viel toen ook al bijna 100 millimeter water. Daardoor is de grond verzadigd en kan het dit water niet meer opnemen. Woensdagavond vaardigde het KNMI de kleurcodering ‘rood’ voor het noodweer in Limburg uit. Dat is sinds de invoering van het systeem nog nooit voorgekomen.
100 koeien
Diverse boeren kampen met wateroverlast op hun bedrijf. Zo stroomt bij melkveehouder Leon Lacroix in Euverem-Gulpen het water uit de Gulp in grote hoeveelheden over zijn weilanden, blijkt uit opnamen die Lacroix op Facebook deelt. Door het vele water afkomstig van het Ransdalerveld overstroomde het erf en een groot deel van de stallen van het melkveebedrijf van de familie Schillings aan de Vijfbundersweg in Etenaken. De capaciteit van de waterbuffers die het bedrijf en het dorp Etenaken tegen water moeten beschermen was voor deze watermassa te klein. Via socialmedia werd een oproep gedaan waarin dringend ruimte werd gezocht voor ruim 100 koeien. Die worden gemolken in een visgraat melkstal. Later werd de oproep afgeschaald. Voor het jongvee was inmiddels ruimte gevonden. De koeien konden vooralsnog in hun stal blijven.
Bij het melkveebedrijf van de familie Schnackers in Bosschenhuizen-Simpelveld liep het water voor de derde keer binnen 13 maanden de stallen en het erf op. Functioneerden in juni 2020 vier hoger gelegen waterbuffers onvoldoende. Nu bleek de capaciteit van deze buffers te beperkt, waardoor ze overliepen. Met als gevolg dat de familie Schnackers weer met schop, bezem en spuit aan de slag konden gaan.
In Cartils-Wittem liep het vleesvee door het hoge water in de weilanden. Bij manege Ten Eysden in Geleen moesten negentig paarden in veiligheid worden gebracht omdat door de aanpalende Geleenbeek buiten haar oevers treedt en het water de stallen inloopt.
Hulp
De LLTB heeft een 24-uurs noodlijn in werking gesteld voor haar Zuid-Limburgse leden. Deze is expliciet bedoeld voor calamiteiten van vee. Voor hulp kunnen zij bellen naar 06-837 76001. Tevens is de LLTB opzoek naar noodlocaties om vee eventueel tijdelijk te kunnen stallen, verder worden transporteurs opgeroepen hun diensten bij deze calamiteit aan te bieden. Ook Farmers Defence Force (FDF) biedt Limburgse boeren die hulp nodig hebben i.v.m.de wateroverlast een helpende hand ter beschikking. Dit door contact op te nemen met de provinciale FDF beheerders. FDF roept ook haar achterban op om eventueel paraat te staan indien collega's om hulp verlegen zitten in verband met evacuaties van dieren door de wateroverlast. Daarbij werken ze samen met de politie. Van die gelegenheid maakte de politie in de nacht van woensdag op donderdag gebruik. Rond 00.50 deed FDF, op verzoek van de politie, een oproep om boeren met hoge tractoren en platte wagens naar de Reinaldstraat in Valkenburg te dirigeren. Daar moesten met spoed mensen worden geëvacueerd.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Carine Schnackers, Stefan Schillings, Guus Queisen