Geen erosie in Limburgs heuvelland
Veel percelen onder water, omvang schade moet komende dagen blijken
Donderdagochtend maakte Bert Merx als Zuid-Limburgs LLTB-bestuurder met ‘water’ in zijn portefeuille een tochtje door Zuid-Limburg om zich op de hoogte te stellen van de schade die de vele regen (tot plaatselijk 200 millimeter) op de akkers teweeg had gebracht. „Een eerste indruk is dat vooral lager gelegen delen van uien- en aardappelpercelen getroffen zijn. Die gedeelten staan nog steeds onder water. Deze gevoelige gewassen mogen normaliter niet langer dan 24 uur onder water staan. Dus deze kunnen de telers afschrijven”, aldus Merx. Hij verwacht ook schade aan de wintergerst, waar de oogst zojuist van start was gegaan. Verder ligt plaatselijk de tarwe plat. „Of de granen zich herstellen, moeten we nog maar afwachten.”
Achterstallig onderhoud
Merx denkt dat de schade aan de gewassen op de lager gelegen perceelsgedeelten deels was te voorkomen. „Op diverse percelen is deze ontstaan door een trage afwateringen als gevolg van achterstallig onderhoud door de verantwoordelijke beheerders: gemeente, rijkswaterstaat, provincie en/of waterschap.”
Geen erosie
Wat Merx opvalt, is dat er slechts weinig of geen grond is afgespoeld na de felle regenbuien. „Van erosie is zo goed als geen sprake. Het blijkt dat de erosiemaatregelen die de boeren nemen op hun akkers werken. Wel zijn op sommige plekken bijvoorbeeld bieten weggespoeld. Veelal door water afkomstig van hoger gelegen percelen. Of er nu weiland, bos, natuur of akkerland in de hellingen ligt. Bij zo’n grote neerslag in zo’n korte tijd neemt de grond geen water meer op en stroomt het gewoon naar beneden. Daar is niets tegen te doen”, aldus Merx.
Lees verder onder de tweets
Tot de knieën
Bij Soerendonk (NB) waadt akkerbouwer Twan van der Heijden in zijn laarzen door zijn ondergelopen percelen. Hij had ze net zo goed niet aan kunnen trekken: het water komt op een aantal percelen tot zijn knieën. Een kwart van zijn percelen, zo’n 25 hectare, staat onder water, variërend van een klein laagje tot kniehoog. Het water kwam zowel van boven als van beneden. „We hebben veel regen gehad, afgelopen nacht ook weer zo’n 60 tot 70 millimeter. De beken en sloten staan vol. Ik had vorige week gegreppeld om de regen van toen van het land te laten lopen. Maar nu stroomt het door diezelfde greppels het land weer op.” Het water weer van het land af krijgen, is dan ook niet aan de orde.
Hoe groot de schade is, kan hij nog niet zeggen. Dat er delen van percelen volledig verloren zijn, is duidelijk. Meer zorgen maakt hij zich over die percelen waar de oogst half-half is aangetast. „Zulke partijen wil ik liever niet in de bewaring hebben. De risico’s zijn dan veel te groot.” Zijn plan was om deze aardappelen in februari / maart 2022 af te leveren, maar dat zit er nu niet in.
Phytophthorabestrijding
Een ander probleem is de phytophthorabestrijding. „De ziektedruk is heel hoog, eigenlijk moet ik morgen spuiten. Maar ik kom er zo toch niet door.”
Het is niet voor het eerst dat Van der Heijden werd getroffen door wateroverlast. Vijf jaar geleden stonden de percelen van hem en vele collega’s uit de regio ook onder water. „Daar zijn we nu nog over aan het procederen.”
Lees verder onder de tweets
Ook zijn collega en overbuurman Rob Meeuwissen kampt net als in 2016 met ondergelopen percelen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Bert Merx