Limburgse boeren volop actief in de hulpverlening
Op tal van (onbereikbare) plaatsen tonen Limburgse boeren met hun materieel hun diensten tijdens de huidige overstromingen. Met hun tractoren kunnen ze wel plekken bereiken die de brandweer met haar voertuigen niet kan bereiken. Het materieel is niet geschikt bij zo’n hoge waterstand en stroming. Daarom volgde in de nacht van woensdag op donderdag een oproep aan boeren om met hoge tractoren en kipkarren zich naar het centrum van Valkenburg te begeven. Door stroomuitval, die wellicht dagen gaat duren, zaten tal van inwoners en hotelgasten vast.
Zo waren medewerkers van akkerbouw-/loonbedrijf Cerfontaine en diverse andere agrariërs met laadschop, tractor en kipkar of plateauwagen actief bij de evacuatie van hotelgasten en inwoners. Vanaf de balkons werden de evacuees in de bak van de laadschop geladen en vervolgens naar de gereedstaande kip- of plateauwagen of legervoertuig gebracht. Van daaruit gingen ze naar een opvanglocatie.
Akkerbouw-/loonbedrijf Cerfontaine uit Berg en Terblijt zet zijn materieel in bij de evacuatie van inwoners en hotelgasten in Valkenburg:
Calamiteitennummer
Om collega’s te helpen heeft de LLTB een speciaal calamiteitennummer geopend. Daarnaast werden in diverse agrarische (FDF-)groepsapps hulp gevraagd en aangeboden. Hulp bij bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van ruimtes voor de opvang van dieren en hulpoproepen om te assisteren bij de evacuatie van mens en dier.
Roodgloeiend
„Bij ons als LLTB staat de telefoon roodgloeiend”, zegt Peter van Dijck, hoofdbestuurder van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en portefeuillehouder Water desgevraagd. „Naast een noodnummer hebben we meteen een crisisteam en een informatiecentrum opgezet, met specialisten op het gebied van water, veehouderij, plantaardige sectoren en communicatie. Dit crisisteam staat in nauw contact met de Veiligheidsregio’s en is druk bezig ondernemers te informeren en te adviseren”, zegt Van Dijck. „Tot nu toe (donderdagmiddag red.) zijn op het noodnummer twee acute hulpvragen binnengekomen. Verder begeleiden we momenteel twee veehouders die overwegen hun veestapel te evacueren.” Wat Peter van Dijck verder opvalt is dat collega-boeren uit het hele land – tot aan Groningen en Friesland toe- de LLTB bellen om hun hulp aan te bieden. „Dit is hartverwarmend’, zegt Van Dijck.
Vanaf nu geld er alarmfase rood voor het hele stroomgebied van rivier de Maas. De oproep is om alle vee langs de Maas naar een veilige plek te brengen.
Bezorgen krant
Zelfs bij de bezorging van dagblad De Limburger tijdens het hoge water blijkt de combinatie boer en tractor een uitkomst. Door de overstroomde Geul kon krantenbezorger John Meens een deel van zijn abonnees letterlijk niet bereiken. Toen landbouw Raymond Vanderheijden uit Schweiberg dit tijdens een gezamenlijk kop koffie vernam schoot hij de bezorger direct te hulp en bezorgde, mét zijn tractor, in zijn buurtschap de kranten.