Duurzame alternatieve teelten voor tarwe op zandgrond met perspectief
Vooral de teelt van blauw maanzaad voor medicinale olie valt op in de lijst van alternatieve duurzame teelten waarmee in het verband van Agro Proeftuin de Peel ervaring werd opgedaan in 2020 en in soms ook 2019. De kiloprijs van blauw maanzaad varieert van 30 cent tot 2 Euro per kilo. Opbrengsten varieert doorgaans tussen 1000 en 1500 kilo. Vergeleken met graan is er echter minder afzetzekerheid, want het betreft een nicheteelt die daarom bovendien gevoelig is voor teveel aanbod. Onkruidbestrijding is ook een punt van zorg.
Kidney bonen
Kidney bonen teelt bleek in 2020 op zandgrond ook goed mogelijk als alternatief voor tarwe op zand, met opbrengsten van 3500 kilo per hectare. Als de plantdichtheid te hoog is dreigt door teveel vocht in het gewas ziekte aantasting zoals Botrytis en Sclerotinia. Net als bij blauw maanzaad is de afzet vergeleken met graan onzeker omdat het een niche teelt betreft. De beschikbaarheid van oogstmachines is ook een aandachtspunt.
Extra GLB subsidie
Gerst in combinatie met erwten voor veevoer toepassing leverde in 2020 een hogere kilo eiwit opbrengst per hectare op, mits niet teveel zaaizaad werd gebruikt. Maar beide gewassen werden in mengteelt niet gelijktijdig oogstrijp. Tarwe in combinatie met veldbonen is waarschijnlijk wel gelijktijdig oogstrijp. Dat zal binnenkort blijken.
Mengteelt van graan met vlinderbloemigen biedt waarschijnlijk het voordeel dat het in aanmerking komt voor extra Europese GLB subsidie, vanwege erkenning in de categorie Ecologisch Aandachtsgebied in het nieuwe Europese GLB landbouwsubsidiebeleid
(op de foto een ingekuild bonen/tarwe mengsel).