LTO pleit voor ruimhartige definitie rampgebied
In de brief aan de ministers Grapperhaus en Schouten vragen LTO Nederland, de LLTB, LTO Noord en ZLTO om een snelle en adequate respons vanuit de overheid.
Omdat de overstromingen in de zomer plaatsvinden is de omvang van de ramp voor de land- en tuinbouw groot, stellen de standsorganisaties. Honderden boeren lijden zware schade doordat gewassen in de uiterwaarden onder water zijn komen te staan. Volgens Kathleen Goense van de ZLTO loopt de schade op tot in de miljoenen euro's. „Dit gebeurt nu midden in het groeiseizoen. Dat betekent voor veel mensen dat er twaalf maanden hard gewerkt is voor niets.” Ook is er een levensgroot risico op bodemvervuiling door de grote hoeveelheid troep die het water meesleurt, stelt ze.
Overstromingen
Veel verzekeringen dekken alleen de schade door hemelwater. Omdat het kabinet de wateroverlast formeel heeft gekwalificeerd als ramp, treedt nu de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking. Die dekt ook de schade door overstromingen.
Daarvoor moet een ministeriële regeling worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel hiervan is het definiëren van het exacte rampgebied. LTO verzoekt het kabinet op zeer korte termijn te komen tot een werkbare definitie die ook recht doet aan geleden schade voorbij de Limburgse provinciegrenzen.
Vaststellen schade
Een ander belangrijk onderdeel van de ministeriële regeling is het vaststellen van de onverzekerde schade door aangewezen experts. LTO vraagt om een gecoördineerde, snelle en adequate totstandkoming van deze procedure, waarbij urgentie gegeven wordt aan allereerst de zwaarst getroffen gebieden in Limburg.
De organisaties roepen ondernemers die schade hebben door de wateroverlast op om deze schade zoveel mogelijk op beeld vast te leggen. Dat kan helpen om bij de taxatie tot een goede inschatting te komen.