Nieuw LNV/LTO netwerk praktijkbedrijven van start in Zuid-Nederland
De onderzoeksbedrijven zijn die van Jack Nicolaes in het Zuid-Limburgse Termeer en Henk Kerkers in het Brabantse Sterksel. In de provincie Limburg zijn Jacques van Melick in Neer, Twan Linssen in Beegden en René Jacobs in Nuth demonstratiebedrijven. Jacob Molenaar in Hoeven, Leo Coppens in Riethoven, Jan Gieben in Wilbertoord en Klaas Jan van Calker in Berlicum hebben de functie van demonstratiebedrijf in Noord-Brabant.
Variatie in bedrijfskenmerken
De bedrijfskenmerken van de deelnemende bedrijven zijn heel divers. Leo Coppens in Riethoeven past met 125 melkkoeien jaarlijks 240 dagen weidegang toe op zandgrond in combinatie met een melkproductie van 32782 kilo per hectare. Jacob Molenaar in Hoeven realiseert met 200 melkkoeien zonder weidegang een hectare productie van 32782 liter melk op zandgrond, terwijl Twan Linssen in Beegden op Limburgse rivierklei biologisch boert en de melkproductie per hectare per jaar beperkt blijft tot 6192 kilo. Tussen deze uitersten zorgen de andere bedrijven vooral voor regionale spreiding en variatie in grondsoort. De provincie Zeeland ontbreekt in de lijst van onderzoeks-en demonstratiebedrijven.
Onhaalbare zaken
René Jacobs uit het Limburgse Nuth gaat er van uit dat hij het management van zijn in 2007 vernieuwde bedrijf met 88 melkkoeien de komende jaren optimaliseert om milieudoelen te halen. Hij prijst de integrale aanpak van het nieuwe LNV/LTO emissiereductie netwerk. „Ik vind het belangrijk dat de gehele bedrijfsvoering onder de loep wordt genomen, rekening houdend met eventuele negatieve impact op bijvoorbeeld biodiversiteit, bodemleven, erosie en het landschap. Praktische en betaalbare maatregelen worden uitgeprobeerd. Als blijkt dat zaken niet haalbaar zijn moet dat ook verteld worden. Maar laat je niet afleiden en je werkplezier ontnemen door negatieve berichten in media en actiegroepen.”
Dit jaar nog geen open dagen
2021, het eerste projectjaar, staat bij de 40 deelnemers landelijk in het teken van elkaar leren kennen. Vanaf het tweede projectjaar zullen zij hun deuren ook (vaker) open gooien voor melkveehouders en adviseurs buiten het Netwerk. Deelname aan activiteiten kan kenbaar gemaakt worden via de agendafunctie op de website netwerkpraktijkbedrijven.nl De deelnemers zijn niet rechtstreeks benaderbaar of boekbaar. Aan het project zijn naast de 40 onderzoeks-en demonstratiebedrijven ook nog eens 76 melkveebedrijven verbonden die ambassadeurs genoemd worden maar er minder intensief bij betrokken zijn.
Klik hier om de gegevens van alle 40 deelnemers landelijk te bekijken.