Komst megastal Heusden loopt vertraging op
Klein Zieverink klopte al in 2012 bij de gemeente Asten aan met de plannen voor zijn bedrijf aan de Slobeendweg 5 in Heusden. Dat moest van 150 koeien uitbreiden naar 1.344 dieren.
De plannen riepen veel weerstand op in het dorp, omdat het bedrijf slechts 800 meter van de dorpskern af ligt. Het Dorpsoverleg startte een petitie en haalde 900 handtekeningen op tegen de stal.
Ook de gemeenteraad is er tegen. Echter, de plannen pasten binnen het bestemmingsplan. De vergunning weigeren was volgens de gemeente 'juridisch niet haalbaar'. In februari 2020 werd de vergunningaanvraag goedgekeurd. Kort daarop diende Klein Zieverink een nieuwe aanvraag in voor een tweede bedrijf aan de Gezandebaan, 200 meter verderop. Daar moet een varkensbedrijf worden omgebouwd naar een melkveebedrijf voor 1.150 koeien.
Rechter
Dorpsbewoners en partijen als de Brabantse Milieufederatie vochten de vergunningverlening voor het bedrijf aan de Slobeendeweg aan bij de rechtbank in Den Bosch, en kregen in maart dit jaar op een aantal onderdelen gelijk. „Volgens de rechter was de vergunning in principe terecht verleend, alleen waren er drie puntjes niet goed genoeg omschreven door de gemeente”, geeft Klein Zieverink aan.
De rechter gaf de gemeente huiswerk mee. Zo moest de invloed van de komst van het bedrijf op de waterhuishouding beter worden omschreven, evenals de berekende mate van stikstofuitstoot. Ook was de gevoerde omgevingsdialoog met omwonenden inmiddels verjaard. „Dat was zes jaar geleden, en dat mag niet langer dan 5 jaar geleden zijn.”
Geuroverlast
Daarom werd vrijdagavond opnieuw een avond belegd voor omwonenden, om te praten over de verleende bouwvergunning. Daar werd de ondernemer wederom geconfronteerd met tientallen dorpsbewoners die tegen de Heusdense megastal zijn gekant. Klein Zieverink: „Wij gaan onder meer aan de slag met monovergisting, mensen zijn bang voor geuroverlast.”
Ondertussen loopt de andere vergunningaanvraag voor 1.150 koeien ook nog. Klein Zieverink beseft dat het dorp niet gecharmeerd is van zijn plannen. „Maar ik ben hier geboren, volgens het bestemmingsplan mag het, en ik wil het graag”, zegt hij. „Nergens anders in Brabant kan ik zo'n vergunning krijgen.”
De melkveehouder is intussen in februari 2019 failliet verklaard. Een Limburgse investeringsmaatschappij, Lavell Interim management, heeft de onderneming overgenomen. Zo kan Rots Dairy BV (zoals het bedrijf officieel heet) een doorstart maken.
Opnieuw ter inzage
Klein Zieverink, nog herstellende van een val door het staldak vorig jaar, zet intussen onvermoeibaar door. Als de drie 'huiswerkpunten' in de vergunning zijn aangepast, moet de vergunning voor de Slobeendweg opnieuw ter inzage worden gelegd. Ook daar kan weer beroep en bezwaar tegen worden aangetekend. En als de gemeente opnieuw goedkeuring verleent, kan het dorp daar ook tegen in beroep gaan, weet hij. „Ik reken erop dat het zeker anderhalf jaar vertraging oploopt”, zegt hij. „Maar ik vertrouw erop dat het goed komt. Het heeft alleen tijd nodig.”