Zeeuwse primeur: zonnepanelen op waterbassin
Er worden steeds meer zonneparken aangelegd, en vaak gaat dat ten koste van kostbare landbouwgrond. Land- en tuinbouworganisaties pleiten ervoor om eerst staldaken en industrieterreinen vol te leggen.
In de zoektocht naar ruimte zijn nu zonneparken op water in opkomst. Het nationaal consortium Zon op Water streeft naar 2000 hectare drijvende zonnecentrales in Nederland in 2023. Wateroppervlaktes zoals baggerdepots en zandwinplassen en bassins bij zuiveringsinstallaties worden daar al voor ingezet. Organisaties als Natuurmonumenten vinden echter dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar wat dat betekent voor de natuurlijke processen. Zonnepanelen bedekken het water waardoor er bijna geen zonlicht meer naar de waterbodem kan.
Anti-algendoek
Bij de toepassing op het bedrijf van Kees en Henk Verhage is dat echter juist een voordeel. Normaal hebben tuinders een anti-algendoek op het bassin liggen, om algengroei tegen te gaan. „Bij ons nieuwe bassin is het algendoek geïntegreerd met speciale drijvers waar de zonnepanelen op liggen”, schetst hij. „Het is een heel mooi systeem, want je gebruikt feitelijk de nutteloze ruimte van je bassin. Het kost geen extra oppervlakte.”
Bovendien blijven de zonnepanelen boven het water koel, wat het rendement ten goede komt, stelt hij. Zonnepanelen op water zouden daardoor tien tot vijfentwintig procent meer energie kunnen opleveren. „Wij hebben voor ons eigen energieverbruik ook 500 panelen op het dak van de schuur liggen. Die worden loeiheet, dat verschil kunnen we wel merken.”
Elektriciteitsnet
De energie die de 1031 zonnepanelen opwekken, levert Verhage aan het lokale elektriciteitsnet. Het is voldoende voor 100 huishoudens. In Kapelle is er nog ruimte op het net, maar elders in het land zijn veel elektriciteitsnetten al 'vol'. Dat staat het investeren in zonneparken op waterbassins in de weg, aldus ZLTO'er Frits van Dijkman tegenover Omroep Zeeland.
Albers Alligator
De Noordhoek is niet de eerste kwekerij in Nederland met zonnepanelen op het waterbassin, maar wel de eerste met het Multi-F Solar-systeem van Albers Alligator uit Wageningen dat het algendoek integreert in het zonnesysteem.Het systeem ligt stabiel en kan tot windkracht 11 doorstaan, volgens de leverancier.
Er zijn inmiddels meer toeleveranciers die inspelen op zonnepanelen voor waterbassins. Voor zover bekend zijn er in Nederland een handvol andere tuinders die gebruik maken van deze toepassing.