'Maatschappij bewust maken van problemen omschakeling 1 ster Beter Leven'
„Inhoudelijk heeft omroep Brabant de feiten en problemen goed weergegeven in het artikel en daar ben ik blij mee. Maar waarom ik dan boer Jan genoemd moet worden i.p.v. pluimveehouder Jan Verhoijsen vind ik dan weer minder, zeker als het woord boer een negatieve lading dreigt te krijgen.” De vleeskuikenhouder gaf vooraf aan het artikel voor publicatie tegen te willen lezen zodat de juiste feiten weergegeven worden. „De materie in de pluimveesector is heel divers en moeilijk. We kunnen het journalisten niet kwalijk nemen dat ze niet volledig op de hoogte zijn. Ik wil altijd de feiten checken.”
Politiek aan zet
Het nieuwsbericht vermeldt de problemen bij omschakeling van reguliere naar 1 ster Beter Leven vleeskuikens. Verhoijsen wil overdekte uitloop maken zodat zijn pluimveevlees ook na 1 januari 2023 in de Nederlandse supermarkten verkocht mag worden. „Beter welzijn, minder dieren maar de tijd voor omschakeling duurt te lang vanwege de vergunningsprocedure.”
Ook noemde Verhoijsen het klimaatprobleem. „Wij weten dat 1 ster Beter Leven vleeskuikens nadeliger zijn voor het klimaat. Wat gebeurt er als de politiek en de maatschappij dat over een paar jaar wel belangrijker vinden dan het welzijn? Wie is dan de dupe? Zoals het er nu uitziet de vleeskuikenhouder. Daar had ik ook meer aandacht voor gevraagd.”
Consumentenprijs
Een tweede nadeel is de hogere consumentenprijs. „Kan en wil de consument dat betalen? Tegenwoordig is online aankopen steeds populairder. Een consument koopt wellicht liever kip online voor een lagere prijs.” Pluimveehouders willen maken wat de maatschappij vraagt. „Maar wie is de maatschappij? Zijn dat politici en enkele ngo’s of ook de gewone burger met een modaal inkomen?”
Uitdagingen
Verhoijsen vraagt vleeskuikenhouders goed na te denken over omschakeling en de daarbij behorende langdurige afspraken. „Als de afzet niet loopt of de politiek toch hogere klimaatdoelen wil realiseren waardoor welzijn naar een lagere plaats geloodst wordt, dreigen pluimveehouders het kind van de rekening te worden , want de investeringen zijn gedaan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Daar zetten wij ons als belangenbehartigers voor in. Het verleden heeft echter ook laten zien dat bedrijven die zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden het meeste bestaansrecht hebben en houden. Uitdagingen voor de vleeskuikenhouders.”
Lees hier het artikel op Omroep Brabant.