Uien door consument laten oprapen in plaats van ze voor twee cent aan de handel te verkopen
De huidige zeer lage uienprijzen zijn voor akkerbouwer Jan Aarden uit Moerstraten (bij Roosendaal) aanleiding de uien niet aan de handel te leveren. De handel biedt Aarden slechts twee cent voor zijn uien. Op de akker ligt circa 200.000 kilogram te wachten op een afnemer. Dit veldgewas zou hem circa 4.000 euro opleveren. „Daarmee kan ik nog niet eens de rooikosten betalen”, stelt Jan Aarden desgevraagd. De naar schatting 200 ton uien, die nu nog liggen te drogen op zijn akker aan de Hellegatseweg 31 in Moerstraten, mogen zondag 15 augustus 2021 tussen 9 en 17 uur worden geraapt door burgers. Dit tegen 50 cent per kilogram. Jan onderneemt deze actie op aanraden van enkele vrienden.
Vuist maken
Naast een alternatieve afzet voor zijn uien denkt Aarden dat zijn actie ook een aanleiding kan zijn om daadwerkelijk als boeren een vuist te maken richting handel en retail. „De aanhoudend lage opbrengstprijzen zijn een algemeen probleem. Als boeren mopperen we steeds over de lage opbrengstprijzen, terwijl onze producten wel voor een hoog bedrag in het schap liggen. Ik hoop dat ik wat collega’s met deze actie wakker schud. Alleen door geen producten aan de handel te leveren kunnen we daadwerkelijk de druk richting retail opvoeren”, denkt Jan Aarden. Opvallend is wel dat hij tot nu toe weinig reacties van collega’s heeft gekregen. „Van particulieren ontvangen we des te meer steunbetuigingen.” Door het organiseren van diverse randactiviteiten hoopt hij op veel belangstelling. „Al zullen we die 200.000 kilogram niet allemaal kwijtraken.”
Maatschappelijke trend
Aarden denkt met zijn actie zondag ook in te spelen op een maatschappelijke trend om meer producten rechtstreeks bij de boer te halen. „Dus gaan wij de uien ook rechtstreeks aan de consument leveren. We hopen dat mensen dan ook meteen een positiever beeld krijgen van de boer”, aldus Aarden.