De Marke: druppelirrigatie per twee rijen biedt perspectief in mais
Druppelirrigatie in iedere rij snijmaïs leverde geen extra drogestofopbrengst op, vergeleken met per twee rijen een slang. Mede daardoor pakte het saldo ruim 600 Euro per hectare lager uit dan maïs zonder druppelirrigatie, vanwege de dubbel zo grote investering vergeleken met een slang per twee rijen.
Het saldo van beregende maïs met de haspel was bijna 400 Euro per hectare lager dan onberegende maïs. Het zetmeelgehalte van de maïs zonder beregening of druppelirrigatie bleef circa 25 procent lager dan maïs die wel was beregend of bevochtigd met druppelirrigatie.
Onderbouwing saldovergelijk
De saldoberekeningen zijn gebaseerd op de voederwaardeprijs van 22 september 2020. Druppelirrigatie kost net zoveel werk als beregening, maar anders verdeeld over het groeiseizoen. Vooral de aanleg en het verwijderen van de slangen kost tijd, al is ook wekelijks onderhoud nodig om te voorkomen dat slangen niet of onvolledig werken.
Het saldovergelijk tussen druppelirrigatie en beregening met de haspel is indicatief, omdat de proefvelden in tegenstelling tot de andere behandelingen niet willekeurig verspreid over het proefveld maar naast elkaar gelegen waren.
Geen significant verschil in nitraatgehalte
Ondanks de grote verschillen in drogestofopbrengst werden geen significante verschillen gevonden in het nitraatgehalte van het bovenste grondwater tussen de verschillende behandelingen. Waarschijnlijk is dat het gevolg van verschillen in mineralisatie. Continue optimaal bodemvocht zorgt voor maximale mineralisatie. Is de grond droog, dan vindt er weinig mineralisatie plaats en blijven ook de uitspoelingsverliezen beperkt.
In de proeven is niet onderzocht wat de effecten zijn van fertigatie, waarbij druppelirrigatie gecombineerd wordt met meststoffen.
Bekijk hier het volledige rapport over druppelirrigatie op De Marke.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Beeld: Agro Innovatiecentrum De Marke