MOB legt handhavingsverzoeken neer bij provincie Brabant
Brabant telt 750 PAS-melders, het overgrote gedeelte zijn boerenbedrijven. Voor 2019 deden deze bedrijven een melding van een uitbreiding, wat volgens de wet volstond. Sinds een uitspraak in 2019 (MOB vocht samen met een aantal andere partijen het stikstofbeleid aan) bij de Raad van State zijn deze meldingen illegaal.
Vacuüm
Demissionair Landbouwminister Carola Schouten heeft meerdere keren aangegeven PAS-melders te willen legaliseren, maar dat daarvoor wel tijd nodig is. Van dat vacuüm maken MOB en Vereniging Leefmilieu in verschillende provincies nu gebruik. Vanaf deze week ook in Brabant, meldt het Eindhovens Dagblad. De 'stikstofstrijders' zijn van mening dat er te weinig wordt gedaan om Natura 2000-gebieden te beschermen tegen de uitstoot van stikstof, terwijl dat volgens Europese regelgeving wel zou moeten.
„Als overheden PAS-melders willen legaliseren, dan moet er ergens stikstofruimte vandaan komen. Dat gaat vaak op schimmige wijze en dat willen we op de kaart zetten", zegt MOB-jurist Valentijn Wösten in het Eindhovens Dagblad.
De inzet van MOB en Vereniging Leefmilieu kan gevolgen hebben, bleek eerder. Een rechter moet uiteindelijk per geval beslissen of handhaven op zijn plaats is of niet. In Overijssel kreeg de provincie onlangs huiswerk mee over de onderbouwing over het toestaan van beweiden en bemesten in de buurt van een Natura 2000-gebied. Een boer was zonder vergunning begonnen met het beweiden van zijn koeien, in de veronderstelling dat dat gewoon mag.
Ook in Limburg deed een rechter uitspraak over beweiden en bemesten van koeien in de buurt van natuurgebieden. Over die zaak volgt nog een hoger beroep bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Boeren krijgen tot die tijd een 'positieve weigering', waarbij door de provincie wordt aangegeven dat ze geen vergunning nodig hebben om koeien te beweiden. Dat bleek uit een inventarisatie van landbouworganisatie LLTB.
Moeras
Hermen Vreugdenhil, Statenlid in de provincie Brabant namens de ChristenUnie/SGP reageerde via Twitter op het nieuws van de handhavingsverzoeken van MOB en Vereniging Leefmilieu. 'MOB gaat de strijdt met de provincie aan en misbruikt daarvoor de PAS melders die te goeder trouw hebben gehandeld. Juist melkveehouders die, zoals politiek en maatschappij van ze vraagt, hun koeien beweiden worden nu als drukmiddel eruit gepikt en in het juridisch moeras geduwd', schrijft hij.
Ook LTO haalde eerder al uit naar MOB en Vereniging Leefmilieu. „Dit soort juridisch activisme zorgt voor onnodige druk op boerengezinnen. MOB beweerde vorig jaar nog geen rechtszaken tegen deze ondernemers op te starten. Met deze handhavingsverzoeken aan de provincie tonen zij hun ware aard”, zei Trienke Elshof, bij LTO portefeuillehouder Platteland en Omgeving eerder al nadat MOB handhavingsverzoeken neerlegde bij de provincie Gelderland.