Laatste keer ‘Bezem door de middelenkast’ in Limburg
„Er is plek voor 700 deelnemers en de teller staat nu op 200 aanmeldingen. Maar we zijn pas in de week van 9 augustus gestart met de actie en agrariërs kunnen zich nog tot 24 oktober opgeven, dus we verwachten zeker dat dit aantal nog gaat stijgen”, zegt projectleider Bas Tinhout van CLM onderzoek en advies. De aanmeldingen komen vanuit diverse sectoren, ziet hij. „We zien aanmeldingen vanuit de veehouderij, akkerbouw, loonwerk en glastuinbouw. Maar ook hobbyboeren, boomtelers en fruittelers melden zich aan.”
Bij de bezemactie doorloopt een deelnemer samen met een gewasbeschermingsmiddelenadviseur zijn of haar middelenkast. Er wordt bekeken welke middelen zijn verouderd of niet meer zijn toegelaten.
Zelf wegbrengen
In 2017-2018 werd al eerder een ‘bezemactie’ in provincie Limburg gehouden. Toen deden 682 boeren mee en werd er in totaal 18.308 kg gewasbeschermingsmiddelen ingeleverd met een gemiddelde van 27 kg per deelnemer. Er is volgens Tinhout zeker behoefte aan nog een tweede bezemactie. „We zien in andere provincies waar al voor de tweede keer een actie is geweest, zich vaak toch nog veel agrariërs aanmelden die bijvoorbeeld de eerste actie hebben gemist of enthousiast zijn na hun deelname aan de eerste actie.”
Waar bij de eerste actie de verouderde of niet-toegelaten middelen werden opgehaald door een erkende afvalinzamelaar, moeten de deelnemers in Limburg nu zelf de middelen naar een daarvoor aangewezen locatie brengen. Er zijn veertien locaties verspreid over de provincie Limburg die op twee momenten open zijn: in oktober en in eind november/ begin december 2021. „Er wordt al een tijd nagedacht over een landelijk systeem om gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde manier af te voeren waarbij de agrariër zelf de middelen naar een inzamelpunt brengt. De bezemactie in Limburg is hier een voorproef van”, legt Tinhout uit. „Omdat de verwachting is het landelijke systeem er volgend jaar komt, is dit ook het laatste jaar dat de bezemactie in Limburg wordt gehouden.”
Het zelf weg moeten brengen van de middelen verhoogt de drempel voor deelname niet, denkt Tinhout. „Heel wat middelen zijn in de afgelopen jaren verlopen qua toelating en daarnaast stoppen er elk jaar ook boeren. Het afvoeren van restanten, verouderde of middelen waarvan de toelating is verlopen, is toch een kostenpost waar boeren anders mee in hun maag blijven zitten. Wij merken niet dat door deze verandering het enthousiasme om mee te doen aan de bezemactie minder is.”
Succes
Tinhout hoopt met deze bezemactie richting dezelfde aantallen qua deelnemers en opgehaalde kilo’s te gaan als die van de eerste bezemactie. Maar mocht dat niet lukken, wil dat volgens hem niet zeggen dat de actie geen succes is. „De bezemactie is voor ons niet per se een succes als we veel kilo’s ophalen. Want je wilt natuurlijk dat een agrariër gewoon zijn middelen opgebruikt voordat de toelatingstermijn verloopt.”
‘Bezem door de middelenkast Limburg 2021’ wordt gefinancierd door provincie Limburg, Waterschap Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg en de Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen. CLM onderzoek en advies voert de bezemactie in samenwerking met distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen uit.
Aanmelden voor de bezemactie kan hier.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek