Video: Legpluimveehouder ontwikkelt mestopschepmachine
In twee uur tijd schuift Hendriks nu met een de mestopschepmachine met twee personen de mest van de tweede etage weg. Voorheen was het een maandelijkse klus met vijf personen en zwaar werk.
Hendriks houdt in het Brabantse Netersel leghennen in vier stallen. De leghennen zijn gehuisvest in vier stallen waarvan stal 3 - 4 een etagestal is. In januari 2019 was Adriaan geveld door een hernia. „Dan moet je meer nadenken hoe je het werk aan gaat pakken”, blikt hij terug. Op de tweede etage, met een houten tussendek, verwijderde hij elke maand het strooisel. „Een strooiselschuif op een houten vloer werkt niet. Daarom verwijderden we met de hand en schep elke maand met een man of vijf het strooisel. Een zwaar werk waarvoor het vinden van hulp steeds moeilijker werd.”
Gazonmaaier
Samen met Vissers mechanisatie uit Bladel ontwikkelde hij een mestopschepmachine. Om een wendbare machine te ontwikkelen heeft Vissers gebruik gemaakt van een Zero Turn gazonmaaier als basis. Deze is uitgerust met een 80 centimeter brede opvoerband. De stoel en de bedieningselementen zijn weer bovenop de band geplaatst. Voor een goede wendbaarheid is aan de machine een neerklapbare verlengband gemonteerd voor een volledige vulling van de zelfrijdende opvangbak die de machine volgt.
In de stal
Hendriks gebruikt de opschepmachine maandelijks. Achter de machine helpt meestal mijn zoon met de zelfrijdende kruiwagen voor het afvoeren van de mest. „Dat doen we ’s avonds als de lamp uit is. De kippen blijven rustig op stok zitten”, zegt Adriaan Hendriks.
Voor het laden van de kippen rijdt Hendriks rond met de mestopschepper in alle gangpaden. „Dat werkt gemakkelijk voor de kippenvangers en het rijden met de karren. Ik ben heel tevreden met deze machine. Het werkt prima en is beter voor mijn rug.”
Bekijk hier het werken met de mestopschepmachine.