HAS heeft eindelijk een praktijkleerbedrijf in de varkenssector
Fotoserie: Berkhout Varkens in Sint-Oedenrode stelt bedrijf volledig open voor studenten
Studenten van de HAS kunnen op het varkensbedrijf terecht met onderzoeksvragen, meeloopstages, een bezoek brengen om ‘feeling’ te krijgen met de varkenshouderij en leerzame uitjes over de varkenssector. Leraren kunnen met de klas op bezoek, studenten kunnen komen met frisse ideeën voor de bedrijfsvoering. Want die wisselwerking, waarbij het de familie Van den Berkmortel behalve veel goodwill ook nog wat oplevert, zou het mooiste zijn denken alle partijen.
„We werken veel samen met bedrijven, want in Den Bosch kunnen we simpelweg geen vee houden”, vertelt HAS-directeur Toine Hattink. „Maar ondanks deze goede contacten, ook in de intensieve sector, was het nog niet gelukt om een bedrijf te vinden waar we altijd terecht kunnen. We hebben met verschillende boeren gesproken, maar uiteindelijk vonden die partijen het te spannend. Dat heeft ook met de strenge hygiëne-eisen te maken. Er wordt van erfbetreders verwacht dat ze onder de douche gaan, voordat ze de stal in gaan. Dat is logisch en gaat ook gelden voor onze studenten.”
Ingericht op groepen
Doreen van den Berkmortel is trots op de samenwerking met de HAS. De boerin zet al langer in op verbreding van de bedrijfsactiviteiten, met onder meer rondleidingen, het evenement ‘Weekend van het Varken’ (11 en 12 september), zichtstallen, vleesstreekproducten en schoolreisjes. Via zoon Martijn (vierdejaars student aan de HAS) kwam de vraag of ze interesse had om in zee te gaan met de HAS. „Daar heb ik niet lang over na hoeven denken”, vertelt ze aan de genodigden. „We zijn al helemaal ingericht om groepen te kunnen ontvangen en bovendien heeft de jeugd de toekomst. Het zou jammer zijn als wij dat dan zouden ondermijnen.”
Dat de varkenshouderij politiek gezien onder druk staat, speelt ook mee. „We vinden dat heel jammer en vinden het belangrijk dat de agrarische sector toekomst heeft in Nederland en dat Martijn straks hier verder kan.”
Er staat een mooi bedrijf, blijkt tijdens de rondleiding. Met drie locaties in een straal van één kilometer (zeugen, biggen en vleesvarkens), een eigen brijvoerkeuken waarbij ook reststromen uit de zuivel- en aardappelverwerkende industrie zelf worden verwerkt en moderne 1 ster Beter Leven-stallen. Plannen voor de toekomst zijn er ook. Zo is er al een vergunning voor een eigen mestverwerking op het terrein en is de biggenstal aan vervanging toe. Daar zitten vast en zeker mooie onderzoeksopdrachten in voor de hbo-studenten.
Burgemeester
Speciaal voor de gelegenheid heeft burgemeester Kees van Rooij (CDA, gemeente Meierijstad) zijn ambtsketen meegenomen, die hij omhangt bij het onthullen van het bord dat de samenwerking beklinkt. Op kritiek van een van de HAS-lectoren dat overheden wel wat meer vaart mogen maken met wet- en regelgeving om innovaties makkelijker te maken, gaat hij niet in. Hij heeft wel mooie woorden voor het familiebedrijf in Sint-Oedenrode. „Want wat blijft er van Meierijstad over zonder de agrarische sector?”, vraagt de burgemeester zich hardop af. De vraag stellen, is hem beantwoorden.