Column: ‘Medepachter voldoende waarborgen’
Medepacht houdt in dat een bloedverwant in de eerste lijn of partner als (mede)pachter op de pachtovereenkomst komt te staan en de pachtovereenkomst kan voortzetten als de huidige pachter (meestal de ouder) stopt of uit het bedrijf treedt.
De verpachter moet wel akkoord gaan met de medepacht en de voorgestelde medepachter. In sommige gevallen zien verpachters de voorgestelde medepachter niet zitten. Dan dient de pachter bij de rechter te vorderen dat de medepachter op de pachtovereenkomst mag komen te staan. De rechter kan dit onder meer weigeren indien de voorgestelde medepachter niet voldoende waarborgen voor een behoorlijke bedrijfsvoering biedt.
Waarborgen
In een zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden lag een dergelijke situatie voor.
De pachter (vader) vorderde in de procedure dat verpachter zijn zoon als medepachter moest aanmerken. De verpachter weigerde dit en stelde dat de zoon niet voldoende waarborgen voor een behoorlijke bedrijfsvoering zou bieden.
De bewijslast om aan te tonen dat de zoon niet voldoende waarborgen geeft voor een behoorlijke bedrijfsvoering ligt bij de verpachter. De huidige pachter (vader) moet wel informatie geven over de theoretische en praktische scholing van de zoon.
De zoon stelt vanaf zijn jeugd mee te hebben geholpen op het bedrijf van zijn vader en samen met zijn vader alle beslissingen te nemen. Hij werkt nu fulltime als manager in een landbouwmechanisatiebedrijf en heeft de opleiding hts autotechniek gedaan. De zoon is niet van plan een agrarische opleiding te gaan volgen.
Het Gerechtshof is van oordeel dat het gebrek aan relevante opleiding en de beperkte ervaring in de akkerbouw meebrengen dat er inderdaad onvoldoende waarborgen zijn voor een behoorlijke bedrijfsvoering. In deze zaak komt de zoon dus niet als medepachter op de pachtovereenkomst.
Geschoold
Indien u wenst dat uw partner of kind medepachter wordt en de pachtovereenkomst later overneemt, dient u aan te kunnen tonen dat deze voorgestelde medepachter voldoende waarborgen biedt en dus geschoold is en voldoende kennis heeft om de bedrijfsvoering voort te kunnen zetten.
Tekst: Femke Gietema-Van der Heide