Waterschade juli: 65 procent schadevergoeding
De wateroverlast in juli had ook en vooral voor veel agrariërs in het stroomgebied van met name de Maas, de Geul, de Gulp, de Roer en zijriviertjes een grote impact. Duizenden hectares akkers en weilanden stonden vaak dagenlang onder water, met funeste gevolgen voor de gewassen.
Rampgebied
Naast tal van andere organisaties hebben ook de LLTB, ZLTO en LTO bij de overheid (met succes) aangedrongen op het tot rampgebied verklaren van delen van Zuid-Nederland. Gedupeerde ondernemers kunnen nu tot 15 december 2021 een schadeclaim indienen. De hoogte van de tegemoetkoming in de schade bedraagt 65 procent van het schadebedrag, met een maximaal eigen risico van 6.014 euro. De hoogte van de schade wordt bepaald in overeenstemming met de Europese Landbouwvrijstellingsverordening.
De gedupeerde agrariër heeft recht op een tegemoetkoming in teeltplanschade, voor zover deze schade hem opzadelt met een productieverlies van meer dan 20 procent ten opzichte van de gemiddelde opbrengst van het betreffende bedrijf in de drie voorafgaande jaren. Is er sprake van een voorafgaand jaar waarin reeds een aanzienlijk productieverlies is geleden, dan mag hij bij de berekening uitgegaan van de gemiddelde opbrengst van drie van de vijf jaren, waarbij de jaren met de hoogste en de laagste productie niet mogen worden meegerekend.
Vervolgschade
Agrariërs met gewassen en percelen die te kampen krijgen met productieverliezen verspreid over meerdere jaren (vervolgschade), zullen in het eerste jaar minimaal 10 procent verlies moeten lijden. Ook dient het percentage van het productieverlies in het eerste jaar, vermenigvuldigd met het aantal jaren waarin productieverlies zal worden geleden, ten minste uit te komen op 20 procent.
Blij over uitwerking
In een reactie op de gepresenteerde uitwerking stelt LLTB-bestuurder en portefeuillehouder Water Peter van Dijck in haar ledenblad Nieuwe Oogst (NO) blij te zijn dat de regeling is gepubliceerd. „Nu het officieel zwart op wit staat, kunnen we daadwerkelijk beginnen met het melden van de schade. We hebben hard ons best gedaan om ook de vervolgschade in de regeling te krijgen en dat is gelukt.’
Samengevat
Getroffen boeren ontvangen 65 procent schadevergoeding over schade aan hun vaste en vlottende activa, 65 procent schadevergoeding bij teeltplanschade indien dit zorgt voor meer dan 20 procent productieverlies en/of 10 procent vervolgschade dit jaar oplopend tot meer dan 20 procent vervolgschade in komende jaren. Verder een vergoeding van 65 procent van de agrarische bedrijfsschade en opruimkosten. Het eigen risico bedraagt maximaal 6.014 euro. De schadedrempel ligt op 1.322 euro. De schade moet officieel voor 15 december worden gemeld bij RVO. Na officiële melding stuurt RVO taxateurs de boer op.
Brabant Gelderland
Wat betreft de situatie in Brabant en Gelderland spreekt ZLTO portefeuillehouder Water Adrie Bossers in NO de hoop uit dat de overheid ook snel met een schaderegeling voor de ondernemers in het overige deel van de Brabantse en Gelderse uiterwaarden over de brug komt. „Jammer dat het kabinet hier nog niets over heeft besloten. Voor deze ondernemers moet er net zo goed een regeling komen. De schade is immers door precies dezelfde watergolf veroorzaakt.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: Staatscourant, LLTB, Nieuwe Oogst