Feest 125 jaar NCB/ZLTO in het Land van Cuijk
Van retro-perspectief naar regio-perspectief
Dat zei Martin Scholten als strategisch adviseur van Imagro, vrijdag 10 september tijdens het minisymposium waarmee ZLTO Land van Cuijk het 125 jarig bestaan NCB/ZLTO bij vierde. Hij gaf aan vertrouwen te hebben in de het ondernemerschap van de boeren om de weg te vinden met landbouw die in het Land van Cuijk past. Als adviseur is hij nauw betrokken bij het overleg binnen Provincie Noord Brabant. „Regiokennis is onontbeerlijk om ervoor te zorgen dat de landbouw in de regio blijft passen. Dat is een taak van de lokale ZLTO afdeling, samen met de gemeenten en provincies. Ook al moeten die er wellicht nog aan wennen”, aldus Scholten op de feestlocatie bij Derks Kalverhouderij in Sambeek met uitzicht op het Unesco werelderfgoed de Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland.
Tweehonderd boeren en boerinnen namen deel aan het minisymposium ‘Boerentoekomst in het Land van Cuijk’ en de aansluitende barbecue.
Grote ondernemingen
125 jaar geleden stond Pater Van den Elsen aan de wieg van de oprichting van NCB, de voorloper van ZLTO, om boeren en tuinders meer perspectief te geven door samen te werken. Belangrijk was de eigen verantwoordelijkheid en het zelf organiserend vermogen van de boeren en tuinders. Het accent lag op activiteiten in plaatselijke afdelingen. Vele coöperatieve organisaties werden opgericht zie zijn uitgegroeid tot grote internationaal opererende coöperatieve ondernemingen als Rabobank, Interpolis / Achmea, Agrifirm, Greenery en Vion. Het Land van Cuijk is sterk agrarisch georiënteerd met gerenommeerde bedrijven als Marel, MSD, Danone, Hendrix Genetics en Nutreco.
Zonder verleden geen toekomst
Noud van Vught sprak als eerste spreker vanuit zijn eigen ervaringen als voormalig bestuurder en statenlid over de geschiedenis: van nooit meer honger beleid, schaalvergroting en de huidige discussies. Maar hij sprak ook zijn zorgen uit: „Dertig jaar geleden had Land van Cuijk 3.000 leden. Nu ruim 700; minder boeren en meer belangenbehartigers waardoor overheden moeilijk onderhandelen.” In 2020 fuseerden afdeling Boxmeer, Sint Anthonis en Land van Cuijk Noord tot Land van Cuijk, nu de grootste afdeling binnen ZLTO.
Verloren strijd
Goedkoop voedsel is al jarenlang een feit. Ooit ontstaan door de maatschappelijke afspraak altijd voldoende goedkoop voedsel te willen hebben. Dat verstoorde de marktwerking en daarmee daalde de prijs. De maatschappij is honger vergeten en de maatschappelijke uitgaves komen onder druk te staan. De boeren kunnen wel met minder toe, het zijn toch ondernemers. „Zijn boeren ondernemers?” Dat vroeg Mark Soetman, innovator en verduurzamer. Zijn uitspraken: „De landbouw heeft de strijd verloren en zal worden afgebouwd volgens de zichtbaar wordende lijnen. Met alle valse argumenten die er achter schuil gaan. Hoe hebben belangenbehartigers en agribusiness dit kunnen laten gebeuren? Reactief op details terwijl de optelling van alle frames niet wordt aangepakt”, leverde flinke discussie op. Feitelijke informatie neerleggen op de juiste plekken is een uitdaging die door moet gaan, door zowel belangenbehartigers als individuele ondernemers.
Maatschappelijke acceptatie, inpassing van landbouw in de regio is de weg naar de toekomst. De weg die de boeren samen afleggen met ZLTO als locale belangenbehartiger.
In de sfeervolle boomgaard werd de discussie voortgezet en was het een gezellig samenzijn. „Een prachtige dag met volop inspiratie voor de toekomst”, aldus Hans Vermeulen voorzitter ZLTO Land van Cuijk.