ZLTO roept leden op gewenste oogstdatum snijmais door te geven
ZLTO ontvangt ook graag informatie over het areaal en de status van de afrijping op dit moment. Met deze informatie wil de belangenorganisatie het pleidooi voor uitstel van de vanggewas zaaidatum nog steviger wegzetten, zodat het ministerie de grote terughoudendheid bij het verlenen van uitstel laat varen.
Milieubelasting door onrijpe mais
ZLTO zegt nadrukkelijk het nut van de verplichte vanggewasdatum te onderkennen. Maar dit belang weegt niet op tegen de nadelen van het oogsten van onrijpe mais met een laag zetmeelgehalte, waardoor de krachtvoeraankopen stijgen, inkuilverliezen toenemen en de methaanuitstoot door slechtere vertering en lagere voeropnamecapaciteit toeneemt. Door vast te houden aan de datum van 1 oktober en kalenderlandbouw te bedrijven schiet het ministerie haar doel voorbij.
Te weinig capaciteit
Volgens ZLTO is er ook te weinig capaciteit bij de loonwerkers om de mais tijdig te oogsten. Dit alarmerende signaal wordt bevestigd door loonbedrijven brancheorganisatie Cumela. Deze organisatie maakt zich grote zorgen en verwijst naar de afrijpingscijfers van veevoercooperatie Agrifirm op maismonitor.nl. Doorgaans is de snijmais in Zuid-Nederland veel eerder rijp dan in Noord-Nederland, maar dat blijkt niet uit de Agrifirm cijfers van vorige week.
Ook citeert Cumela onderzoeker Brigitte Kroonen van Wageningen Livestock Research, verbonden aan de proefboerderij Vredepeel waar veel snijmaisteelt onderzoek wordt gedaan. Tijdens de Gras-en Mais manifestatie op 2 september was het haar inschatting dat de snijmais vrijwel nergens in Zuid-Nederland op tijd rijp zal zijn.
Volgens Cumela gaven telers tijdens deze manifestatie aan in grote meerderheid aan de loonwerker pas te bestellen, als de mais er aan toe is om gehakseld te worden.