Ontwerp Actieprogramma Nitraat: einde aan continue teelt snijmais
Met name granen en gras worden gezien als rustgewas. Maar ook andere gewassen met vergelijkbare effecten kunnen onder rustgewassen vallen, zoals bijvoorbeeld klaver, diepwortelende sorghum, tateges en vezelgewassen. Deels voldoen ook eiwithoudende gewassen.
Een korte intensieve teelt van maximaal 3 maanden, gevolgd door een lange teelt van een rustgewas (minimaal 7 maanden) wordt ook als optie genoemd door het ministerie van LNV. De definitieve lijst rustgewassen zal worden bepaald aan de hand van wetenschappelijk advies en in afstemming met het nieuwe Europese GLB subsidiebeleid.
Voordelen mais/gras combinatie
Niemand weet precies hoeveel van de ruim 200.000 hectare snijmais in Nederland continue teelt betreft en niet aan de rustgewasregels in het ontwerp zevende Actieprogramma Nitraat voldoet. Maar dat de rustgewas verplichting voor veel snijmaistelers een grote aanpassing betekent, lijdt geen twijfel.
Anderzijds is het ook bewezen dat afwisselend gras en snijmais niet alleen de snijmaisopbrengst maar ook het percentage organische stof in de bodem vergroot waardoor het risico op uitspoeling van nitraat afneemt en de weerbaarheid van het gewas tegen droogte, waterschade en ziekten en plagen (zoals builenbrand) toeneemt. Dat heeft onderzoek uitgevoerd op Agro innovatiecentrum de Marke duidelijk aangetoond.