Snijmais in Zuid-Nederland deze week naar 36 procent drogestof
Inmiddels is het hakselen voorzichtig van start gegaan. Afgelopen weekend haalde loonbedrijf Kennes in Strijbeek de eerste snijmais van het land, al was het gewas nog groen. De onderneming met verschillende vestigingen in de omgeving Breda verwacht dat de oogst pas eind deze week losbarst.
Bijna 250 probleem meldingen
Het wordt dus lastig om voor 1 oktober vanggewas op zandgrond te hebben ingezaaid, als er geen onderzaai van vanggewas is toegepast. Belangenbehartiger ZLTO kreeg bijna 250 meldingen binnen van telers die pas na 1 oktober een oogstrijp gewas denken te hebben. ZLTO deed een oproep aan leden om dit te melden, om het verzoek tot uitstel van de inzaaidatum bij het ministerie van LNV in den Haag kracht bij te zetten.
Loonbedrijf brancheorganisatie Cumela verwacht de eerstkomende dagen nog geen uitsluitsel over dit verzoek, dat ook door deze organisatie is ingediend. Want de tijd die resteert tot en met 1 oktober is te kort. Bovendien verslechtert de mineralenbenutting als bij een te laag drogestofgehalte wordt geoogst. Mogelijk komt er een deeloplossing, net als bij de verlenging van de mestuitrijdperiode tot en met 14 september in een aantal Noord-Nederlandse gemeenten, vanwege zware regenval.
Regionaal onderscheid waterkwaliteit
Er zou namelijk regionaal onderscheid gemaakt kunnen worden op basis van cijfers van grondwaterkwaliteit. Maar in Zuid-Nederland wordt de gestelde grens van 50 mg nitraat per ml regelmatig overschreden. En de laatste jaren is er sprake van een stijgende trend, die waarschijnlijk het gevolg is van veel vrijkomende stikstof (mineralisatie) in het najaar door droogte in de zomer.