Sensortechnologie geeft meer inzicht stalklimaat minder voor buitenlucht
Voor de agrarisch ondernemers is het van belang om niet alleen buiten de stal, maar ook in de stal te meten. Daarom namen vier veehouders (bedrijven met leghennen, vleeskuikens, zeugen, vleesvarkens) uit Boeren en Buren tevens deel aan een project waarbij met sensortechnologie het stalklimaat, fijnstof in de stal en ammoniak en fijnstof buiten de stal werden gemeten.
Luchtkwaliteit meten is lastig
Het blijkt echter toch nog wel lastig om met behulp van sensoren de luchtkwaliteit te meten. Volgens Monique van der Gaag, projectleider Connecting Agri & Food kent het gebruik van sensoren in de veehouderij kent grofweg twee drempels die functionele toepassing in de weg staan. „De eerste is de keuze van een geschikte sensor voor de doelstelling die de ondernemer hiermee heeft. De tweede is het vertalen van gegevens die een sensor produceert naar bruikbare data en handelingsperspectieven. In dit project is een aanzet gemaakt om deze twee drempels te verlagen voor vier ondernemers in de gemeente Venray.”
Klimaatmetingen in de stal
Met de veehouders is van tevoren besproken welke metingen zij relevant vonden. Dat waren vooral klimaatmetingen in de stal. Er is gebruik gemaakt van het platform van Slimme Stal, waar alle sensoren op aangesloten werden. Een korte analyse van de data van de sensoren werd na enkele maanden en aan het eind van het project teruggekoppeld aan de deelnemers. Indien wenselijk zijn meetresultaten en verbetermogelijkheden ook tussentijds besproken.
Voor klimaatmetingen in de stal blijken er goede en relatief betaalbare sensoren beschikbaar te zijn. En ook het meten van de totale hoeveelheid fijnstof in de stal werkte met de sensoren goed. Het is daarbij wel belangrijk dat data real time beschikbaar zijn om mogelijk afwijkende waarden te relateren aan omstandigheden op dat moment. Voor handelingsperspectief van de veehouder is dit ook essentieel. Ondanks de niet optimale begeleiding in het gebruik van de sensoren ten gevolge van Covid-19 maatregelen, geven de veehouders aan dat het toepassen van sensortechnologie hen meer inzicht geeft in de bedrijfsvoering en het stalklimaatmanagement.
Fijnstof veehouderijbedrijven
De fijnstof- en ammoniaksensoren voor het meten op afstand van de stal kennen volgens het rapport echter technisch beperkingen. Bij het meten van fijnstof uit veehouderijbedrijven was met name het meten van het voor veehouderijen kenmerkende grovere fijnstof lastig. De concentratie fijnstof (PM2,5) bleek een soort deken te zijn over een groter meetgebied en meer afhankelijk van de weersomstandigheden. In een regio van 15 kilometer is overal een vergelijkbaar patroon gemeten. De gebruikte ammoniaksensoren buiten de stal gaven inzicht in de patronen op geringe afstand van een luchtuitlaat maar zijn nog niet praktijkrijp.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gemeente Venray
Bronnen: Connecting Agri, Food