Vervangende tool Bedrijfswaterplan online: hoe werkt het?
Per perceel worden de bodem-en waterkwaliteit risico’s bepaald aan de hand van bodemanalyses, perceelskenmerken over grondsoort, maaiveldhoogte, drainage en grondwaterstand en de lokale opgaves voor schoon water en vitale bodem. De perceelsgegevens kunnen in plaats van handmatig ook automatisch worden ingevuld via het Nationaal Agrarisch Bodem Archief.
Meer ruimte voor beregening
Een goede score die het watervasthoudend vermogen vergroot levert in Noord-Brabant meer ruimte op voor beregening. De score wordt bepaald door de maatregelen die worden gekozen. De keuze uit in totaal 61 verschillende maatregelen vermindert ook de nitraat uit-en afspoeling en fosfaatafspoeling en verbeteren daarmee de mineralenbenutting.
Te nemen maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van stuwen, mest verdunnen met water, verlate mestuitrijdperiode in het voorjaar en het telen van vroegrijpe gewassen die de kans op geslaagde teelt van vanggewassen vergroten. Het BBWP vervangt het huidige Noord-Brabantse Bedrijfswaterplan.
Landelijke opschaling
Het online BBWP is door het Nutriënten Management Instituut (NMI) ontwikkeld, in samenwerking met ZLTO, provincie Noord-Brabant en de Brabantse waterschappen. Er wordt gewerkt aan landelijke opschaling. Tot nu toe zijn alleen de benodigde waterschapsdoelen in de provincies Zeeland, Noord-Brabant, en de regio Rivierengebied in Gelderland ingeladen maar het is de bedoeling dat de tool inclusief de regionale waterschapsdoelen voor heel Nederland beschikbaar komt.
Advies en privacy
Het NMI raadt aan de BBWP tool samen met een gespecialiseerde adviseur in te vullen die ook kan adviseren over het effect van maatregelen en de kosten. ZLTO kan een bemiddelende rol spelen bij het vinden van een gespecialiseerde adviseur. Het gebruik van de BBWP tool (bbwp.nl) is gratis.
De data zijn alleen inzichtelijk voor het NMI en ZLTO. De gegevens worden nooit herleidbaar gedeeld, tenzij de gebruiker er zelf toestemming voor geeft. De BBWP tool is ook niet verplicht. Gebundeld met andere bedrijven kunnen er wel jaarlijks rapportages mee worden opgesteld, bedoeld voor regionale overheden. Hiermee kan maatwerk geleverd worden voor de uitrol van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.