Grote verschillen wortelopbrengsten suikerbieten
Er zijn grote verschillen in de wortelopbrengsten van de suikerbieten. De suikergehalten variëren van slechts 15 procent bij de bieten afkomstig van de Zuid-Limburgse löss tot 17,3 procent bij de bieten geteeld op de kleigrond van Schouwen Duiveland. Dit concludeert Cosun op basis van 2,5 week campagne. Op basis van de huidige oogstresultaten laat Cosun de eerder geschatte suikeropbrengst van 13,6 ton per hectare ongewijzigd. Wel gaat ze haar afnameplanning aanpassen.
Tarra
In een aantal gebieden hebben loonwerkers te maken met (te) droge rooi-omstandigheden. Cosun verwacht dat zich dit de komende periode zal oplossen. Daarbij verwijst ze naar de weersvooruitzichten. Een voordeel van deze droge rooiomstandigheden zijn de lage tarracijfers. Deze bedraagt momenteel gemiddeld 7 procent. Het hoogste tarrapercentage hebben de bieten uit Zuid-Limburg en Twente met respectievelijk 9,2 en 9,3 procent.
Emelten
IRS adviseert haar telers om na de bietenoogst een lichte grondbewerking toe te passen met bijvoorbeeld een cultivator. Reden voor dit advies is het bestrijden van emelten. Een dergelijke grondbewerking bevordert het uitdrogen van de eieren en larven van de emelten. Emelten zijn niet gevoelig voor vorst, maar, met name de eitjes en jonge larven zijn wel erg gevoelig voor uitdroging. Is een dergelijke grondbewerking niet mogelijk en staat er een grasachtige, dan is het advies om deze zo kort mogelijk te houden. In het voorjaar is beperken van emeltenschade erg lastig, omdat de larven dan al een stuk groter zijn en moeilijk te bestrijden. Voor aanvullende informatie kan de website van het IRS worden geraadpleegd: ‘Pak emelten preventief aan’.
Rooitips bij aphanomyces
Voornamelijk op zand-, dal- en lichtere zavelgronden komen dit jaar bieten voor die zijn aangetast door de bodemschimmel aphanomyces. Doordat bij deze bieten vaak de kenmerkende insnoering aanwezig is, zijn deze bieten erg kwetsbaar bij de oogst. Volgens het IRS is een aangepaste instelling van de rooier nodig om ervoor te zorgen dat de opbrengstschade niet verder toeneemt. Inmiddels zijn de eerste aangetaste percelen gerooid. Hierbij zijn een aantal ervaringen opgedaan wat betreft de afstelling van de rooier, zie hiervoor het IRS-bericht ‘Rooiverlies beperken bij door aphanomyces aangetaste bieten’.