Zuid-Limburgse bieten hebben laagste suikergehalte
In de eerste twee leveringsweken staan de suikerbieten van de Zuid-Limburgse löss, met gemiddeld slechts 14,9 procent suiker, op een stevige laatste plaats. Dat is zeer opvallend. Immers in voorgaande jaren waren de lössbieten stevast goed voor een topklassering in de landelijke opbrengstenlijst van Cosun. Na twee leveringsweken bedraagt het landelijk gemiddeld suikergehalte 15,9 procent. De bieten met het hoogste suikergehalte (17,1 procent) komen van de akkers uit Schouwen-Duiveland.
Analyse
Deze opvallend slechte notering van de lössbieten vraagt om een toelichting. „Ook wij bij Cosun zijn verrast door dit lage suikergehalte. Normaliter scoren de bieten van de Zuid-Limburgse löss steeds zeer hoog op onze landelijke ranglijst”, stelt Wil op ’t Root van de Agrarische dienst van Cosun. „Een korte analyse van het teeltseizoen leert ons dat er sprake is van een optelsom van factoren die zorgen voor het, tot nu toe, lage suikergehalte. Ten eerste zijn de bieten op de löss enkele weken later gezaaid dan elders in het land. Zo is het merendeel van de telers pas na 10 april gestart met zaaien. Dit is één maand later dan bijvoorbeeld in Schouwen-Duiveland waar, met gemiddeld 17,1 procent suiker, tot nu toe de bieten met de hoogste gehalten worden geoogst.” Volgens Op ’t Root zet dit laat zaaitijdstip de bieten al direct op achterstand. „Vervolgens was sprake van een koud voorjaar, waardoor de jonge plantjes zich niet goed konden ontwikkelen. Daarna kreeg Zuid-Limburg in juli enkele zeer forse buien te verwerken en een zomer met weinig warmte en weinig direct zonlicht. Dit kwam de ontwikkeling van de bieten ook niet ten goede. De vele regenval zien we bij de bieten terug in een fors ontwikkeld bietenblad. Echter de bestanddelen die in de bladeren gaan zitten, zijn niet meer beschikbaar voor de wortels. Verder zorgde het aanhoudend vochtige weer voor een forse bladschimmeldruk. Dat heeft ook een negatief effect op de wortel- en suikeropbrengst. En tenslotte worden bij de eerste leveringen vaak niet de beste bieten geleverd”, verklaart Op ’t Root de lage opbrengsten van de löss bieten.
Toekomst
Ondanks de eerste slechte resultaten is Op ’t Root positief over nabije toekomst. „De bieten zijn zich nu aan het herstellen. Ze kruipen in de richting van 16 procent suiker. Uiteindelijk zal de schade wel meevallen”, denkt Op ’t Root.