Wolf in Brabant: veehouders eisen snellere afhandeling schade
De wolvenproblematiek wordt een steeds groter item. Ook in Noord-Brabant. Volgens de ZLTO heeft de wolf in een jaar tijd in het gebied ten zuiden van Eindhoven minimaal zestig dieren gedood, vooral schapen. Voor schapenhouders, de ZLTO, de Brabantse wolvencommissie, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en gemeente Heeze-Leende aanleiding om de koppen bijelkaar te steken om de gevolgen van de oprukkende wolf te bespreken.
Wolvencommissie
Brabant beschikt over een wolvencommissie.Hierin hebben zitting een afvaardiging van gemeenten, provincie, terreinbeheerders, Faunabeheereenheid Brabant, schapenhouders en de zoogdiervereniging. Ze adviseert de provincie over preventieve maatregelen, de financiering hiervan en de beste manier van samenwerking.
Financiële middelen
De wolf is een beschermde diersoort en mag niet worden afgeschoten. Om veehouders tegemoet te komen stelt de provincie Noord-Brabant inmiddels financiële middelen ter beschikking voor het nemen van preventieve maatregelen om het vee te beschermen. Ook vergoedt ze de directe schade die wolven veroorzaken. De Brabantse veehouders vinden dat dit niet ver genoeg gaat. Ze zien liever dat de preventieve maatregelen worden vergoed, inclusief de kosten van extra personeel en werkuren, dan alleen de directe schade. Bovendien zijn ze van mening dat de huidige middelen niet allemaal werkbaar zijn. Verder missen de veehouders een werkbaar wolvenplan en landelijke richtlijnen.
Verschillende diersoorten
Vooral op de Strabrechtse Heide struint de wolf rond. Tijdens de bijeenkomst wees melkveehouder Leo van Velthoven namens de veehouders van de ZLTO-afdeling Groote Heide het gezelschap op het feit dat op de Strabrechtse Heide veel verschillende diersoorten vertoeven en dat de landbouw er erg vervlochten is met de natuur. „Het gevolg is dat ons vee daardoor veel meer risico loopt op een confrontatie met een wolf dan in een uitgestrekt natuurgebied als de Veluwe”, aldus Van Velthoven. Hij onderstreept dat de veehouders behoefte hebben aan goede voorlichting, een betere toegankelijkheid van de beschikbare middelen, een snellere afhandeling van de schade en willen dat alle bijkomende kosten worden vergoed.
Provinciaal wolvenplan
Dat de problemen rondom de aanpak van de wolf al ruim een jaar duren, heeft volgens ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven te maken met het uitblijven van een provinciaal wolvenplan en landelijke richtlijnen. „We zijn overvallen door de eerste, zwervende, wolf rond Heusden. Die zorgde meteen voor veel maatschappelijke onrust. Vervolgens kwam de provincie pas in actie nadat de wolf zich in dit gebied had gevestigd. Daardoor konden we niet meteen constructief werken aan een oplossing en bleven we achter de feiten aan lopen.” Het uitblijven van een doorwrocht plan heeft volgens de ZLTO-bestuurder geleid tot een ad-hocaanpak, waarin de samenhang ontbreekt. „De Brabantse veehouders zijn zelf aan de slag gegaan met ideeën en maatregelen en de overheid hobbelt van onderzoek naar pilotproject. Voor de ZLTO is dit aanleiding de provincie al enige tijd op te roepen om snel met een plan te komen en niet alleen schapenhouders te betrekken bij de besluitvorming maar ook bijvoorbeeld paarden- en kalverhouders.” Volgens Van de Ven heeft de provincie deze signalen opgepikt en komt er nu, op aandringen van de ZLTO, ook een mogelijkheid om als rundvee- en paardenhouders onderzoek te doen naar effectieve preventieve middelen gericht op het voorkomen van wolvenschade. „Deze maand zal het provinciale wolvenplan zo goed als af zijn,” verwacht Van de Ven. „Dat plan moet onder meer bestaan uit een goed werkbaar pakket aan preventieve maatregelen waar de veehouders achter staan.”