Na oogst korrelmais onder het avondrood wintertarwe inzaaien
In heel het land zijn akkerbouwers volop actief met het zaaien van wintertarwe. Zo ook akkerbouwer Hendrik Kerkhofs. Deze bijzondere foto gemaakt door echtgenote Anita toont dat hij deze week tot in de avonduren volop aan het zaaien was in het Belgische Riemst, pal over de grens bij Maastricht. Daar zaait hij een perceel van 1,25 ha in met 170 kg/ha wintertarwe van het ras Chevignon. Hij doet dit met een Massey Ferguson F 7495 met daaraan gekoppeld een Agram diepwoeler, een Lemken rotorkopeg en tenslotte een Gaspardo opbouwzaaimachine. Eerder oogstte hij korrelmaïs van dit perceel. „De korrelmais was het ras Iconico van KWS en bracht 16,8 ton/ha met 34 procent vocht op. Ik was enigszins ongerust over de opbrengst nadat in mei het jonge gewas was gelegerd. Ik zag duidelijk aan de kolven welke stammen waren gelegerd. Van deze planten was de kolf niet helemaal gevuld. De daarvoor noodzakelijke energie heeft de plant gestopt in het zich weer oprichten. Maar uiteindelijk ben ik toch heel tevreden met deze opbrengst na zo’n wederom uniek seizoen,” verklaart Hendrik Kerkhofs na het zaaien. Sinds enkele jaren past hij niet-kerende-grondbewerking (nkg) toe.
Grootste groeier
Het ras Chevignon, dat Hendrik Kerkhofs heeft gezaaid, is volgens leverancier LG momenteel de grootste groeier in het baksegment wintertarwerassen. Dit ras combineert een goede bakkwaliteit met vroegrijpheid, gezondheid en een hoge korrelopbrengst. Ook in Frankrijk en België is Chevignon daarom zeer gewild. In de rasproeven van 2021 op SPNA Ebelsheerd noteerde dit ras 11,7 ton en 75,1 HL zonder ziektebestrijding en 12,4 ton en 76,6 HL met ziektebestrijding.
Zeer lage gevoeligheid gele roest
Voor Kerkhofs zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor het ras Chevignon: een goede constante opbrengst in de afgelopen jaren en een zeer lage gevoeligheid voor gele roest. „Vanwege de goede opbrengsten teel ik ook het ras Campensino. Echter bij een jaar met een hoge druk van gele roest jaar is dit een riskant ras. Immers de effectieve middelen tegen roest zoals Osiris en Opus! zijn verboden,” weet Kerkhofs. Het ras Campesino staat sinds 2019 in de aanbevelende rassenlijst als een voertarwe met zeer goede opbrengsten. Met vrij lang maar stevig stro scoort het ras goed op wintervastheid. Campesino komt vroeg in de aar en rijpt daardoor ook vroeg af. Met name door deze vroegrijpheid onderscheid Campesino zich van andere wintertarwe rassen.
Keuze ras wintertarwe
De keuze voor het tarweras hebben de telers afgelopen zomer al gemaakt. Het zaaien van het juiste tarweras is de sleutel tot succes om een goede opbrengst te realiseren. Bij de rassenkeuze dienen telers niet alleen te denken aan opbrengsteigenschappen, maar ook te letten op factoren zoals vroegheid, grondsoort en ziekteresistentie. De resistentie van rassen tegen ziekten, met name aarfusarium, vormen een belangrijk criterium. Verder zijn niet alle vroege rassen geschikt voor een late zaai. Het advies van Crop Solutions is om late rassen bij voorkeur vroeg te zaaien, zodat ze alsnog op tijd rijp zijn.
Gerstevergelingsvirus
Bij de rassenkeuze dient de teler ook aandacht te schenken aan het gerstevergelingsvirus. Dit hardnekkig virus brengen bladluizen over. Vroeg gezaaide tarwe of gerst kan, vooral in een relatief warm najaar, besmet worden door invliegende bladluizen. Mogelijke maatregelen tegen bladluizen zijn bijvoorbeeld in het najaar, indien noodzakelijk, een bladluisbestrijding uit te voeren en opslagplanten op graanpercelen te beheersen. Daarnaast dient de teler extra alert te zijn bij naburige percelen wintergerst, ook als de betreffende wintergerst tolerant is tegen het dwergvergelingsvirus.
Slakkenbeheersing
Een ander belangrijk aspect is het beheersen van slakken. Op zware grond is het mogelijk slakken te beheersen door te zorgen voor een fijn zaaibed. Bovendien heeft de vruchtwisseling invloed op tarwe. Bij tarwe zal er meer slakkenschade zijn dan na de teelt van bieten. Volgens Crop Solutions zijn Iroxx en Mollux momenteel toegelaten voor de beheersing van de slakkenpopulatie. Deze korrels zijn op basis van de werkzame stof ijzer(III)fosfaat. Het advies is om de slakkenkorrels bij voorkeur te strooien direct na het zaaien en indien nodig te herhalen.